V Mošnově začal výcvik instruktorů afghánských pilotů

Mošnov - Na simulátoru vrtulníku v areálu mošnovského letiště začal výcvik leteckých instruktorů, kteří budou školit piloty afghánských vzdušných sil. Pět letců z České republiky a Chorvatska absolvuje zhruba měsíční kurz jak u nás, tak i na letecké základně v chorvatském Zadaru. Afghánské piloty začnou učit v létě.

Vysoko v oblacích, přesto bezpečně na zemi. Řídicí páky a pedály v simulátoru dopravního vrtulníku Mi-17 na ostravském letišti mají tento týden pevně v rukou letci české a chorvatské armády. Školí se pro nasazení v Afghánistánu, kde budou učit létat tamní piloty. „Musíme tady nacvičit postupy týkající se přistání ve velkých nadmořských výškách, musíme počítat s velkou váhou vrtulníku,“ vysvětluje letecký instruktor Josef Kořínek. Čeští a chorvatští instruktoři už v Afghánistánu působí na základně v Kábulu. Tamní piloty ale učí lektoři z více aliančních zemí. Projekt chce postupy výuky sjednotit. „Oni to slyší potom jinak od Čecha, jinak jim to podá Chorvat, takže jde opravdu o to, abychom my poradci vystupovali jako jeden tým,“ říká bývalý velitel Air Advisor Team v Kábulu Rudolf Straka.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Každý z chorvatských a českých pilotů absolvuje na mošnovském simulátoru celkem sedm hodin. Na konci dubna se celý tým přesune do chorvatského Zadaru na teoretickou výuku a hlavně lety se skutečnou helikoptérou. „Pokud budeme spokojeni s jejich schopnostmi, dostanou za úkol sestavit bojovou misi přesně jako v Afghánistánu. Budou si ji muset sami naplánovat a také ji ve společné letové formaci úspěšně provést,“ prozradil velitel vrtulníkové jednotky Záhřeb Michael Križanec. Programem by mělo v několika vlnách projít několik desítek pilotů nejen z Česka a Chorvatska, ale i dalších zemí NATO. První skupina tří chorvatských a dvou českých pilotů a čtyř palubních techniků odjede do Kábulu v červenci. Školit budou až do prosince.