Malá divadla pro děti mají přehlídku v Havířově

Havířov - Miniteatro Jiřího Tibitanzla je festival malých profesionálních divadel, který se koná v Havířově. Na letošním dvacátém prvním ročníku se malým i velkým divákům představí sedm divadelních souborů z celé České republiky.

Komu se podaří zachránit zámeckou dceru Lesněnku ze strašidelné krčmy čarodějnice? Bude to silák Divobij nebo starostův syn Chytrolín? V hudební pohádce O čarodějné krčmě pražského divadla Andromeda na děti čekala kouzla a čáry, víly ale také spousta písniček – to vše v provedení dvou herců.

„Je to hektické a rychlé, protože převleků je hodně, takže i písničky někdy využíváme k tomu, že když někdo zpívá, tak vzadu se rychle někdo převléká,“ popisuje herečka a autorka scénáře Andrea Sousedíková z Divadla Andromeda.

Reportáž Evy Klucho (zdroj: ČT24)

Autorem hudby je Josef Dodo Slavík, který je zároveň herec. Pro dětské publikum hraje rád. „Děti dají hned najevo, jestli se jim hra líbí nebo ne. A my tím pádem máme jasno, jestli hrajeme dobře nebo ne,“ tvrdí Slavík.

Festival malých profesionálních divadel hrajících pro děti založil v roce 1991 herec, režisér a autor divadelních her Jiří Tibitanzl. Po jeho smrti nese divadelní přehlídka jeho jméno. V Kulturním domě Petra Bezruče hraje po celý týden každý den své představení jiné divadlo.

„Jsou to většinou divadla, která mají dva až tři herce. Jsou to takoví moderní kočovní herci,“ říká předseda občanského sdružení Miniteatro David Velčovský.

Letos kromě odborné poroty divadelní soubory hodnotí také děti. „Mohou hlasovat pomocí hlasovacích lístků. Divadlo, které nejlépe ohodnotí, dostane Cenu dětského diváka,“ dodává Velčovský.

Festival Miniteatro potrvá až do něděle, kdy se diváci budou moci těšit na představení Hrajeme si na pohádky.