Za zbitého chlapce v Břeclavi pochodovaly dva tisíce lidí

Břeclav - Napjatá atmosféra v Břeclavi dnes vyvrcholila protestním pochodem. Do ulic vyrazilo asi 2000 lidí, kteří tak chtěli vyjádřit podporu zbitému patnáctiletému chlapci. Toho před týdnem u břeclavského Shopping Parku bezdůvodně napadli tři neznámí muži a vážně ho zranili. Zda šlo skutečně o Romy, není jisté. Případ však ve městě podnítil silné protiromské nálady. Břeclavští Romové se od napadení chlapce distancují. Podle sobotního setkání sdružení IQ Roma servis plánovaný pochod šíří nenávist a rasismus, vedení města jej ale nezakázalo.

Zavřené obchody, muzeum, galerie i synagoga, autobusová doprava odkloněná z centra. V Břeclavi byly od rána cítit obavy místních. Prázdnotou zel také kulturní dům, kde se dnes měla konat mezinárodní taneční soutěž pro tanečníky z Česka, Slovenska, Rakouska a Maďarska. Organizátorům se koncem týdne začali účastníci ve velkém odhlašovat, proto se soutěž rozhodli přesunout na září.

Pořadatelem kontroverzního pochodu je Dělnická mládež. Ta se spojila s přáteli zbitého chlapce, kteří na Facebooku svolali Pochod za Peťu. Oba tyto pochody vyšly stejnou trasou od nádraží přes sady 28. října, ulice Jana Palacha a 17. listopadu až na náměstí T. G. Masaryka. Tam zazněly proslovy a poté protestující obklopili břeclavskou radnici, kde bouřlivě diskutovali s představiteli města.

Nedělní protiromská demonstrace v Břeclavi (zdroj: ČT24)

Podle nespokojených Břeclavanů je pochod pouze vyústěním neúnosné a neřešené situace problémového soužití s romskou minoritou. „Průvod má jeden hlavní cíl: Upozornit, že je situace absolutně těžká, nebezpečná a může eskalovat tak, že budou na ulici mrtví,“ řekl obyvatel Břeclavi Jiří Lukeš.

Anketa s účastníky pochodu v Břeclavi (zdroj: ČT24)

Na druhém břehu stojí iniciativa Nenávist není řešení. Ta si pro svá shromáždění vybrala problematické lokality – především okolí Riegrovy ulice bývá označováno jako břeclavské ghetto. V tamních panelácích žije řada romských rodin. Iniciativa si na dobu od 10 do 22 hodin zamluvila celkem 11 ulic, kam se demonstranti pod vedením Dělnické mládeže nedostanou. Žádný vlastní protest ale neuspořádala, šlo spíše o administrativní kličku, kterou chtěli chránit Romy před možnými útoky radikálů.

Demonstranti si na trase schovávali dlažební kostky

Městské technické služby připravovaly ulice na pochod už v sobotu večer. Na některých místech pracovníci našli ukryté dlažební kostky. Policie proto nechce nic nechat náhodě a její přítomnost je od rána znát na každém kroku. V ulicích jsou desítky policejních aut.

Radnice se brání, že neměla jinou možnost, než pochod povolit. „Tito lidé by stejně do Břeclavi přijeli a neměli bychom to pod kontrolou. Takhle víme, kde se budou shromažďovat, kudy půjdou,“ vysvětlil místostarosta Jaroslav Parolek. Napjatou situaci přijela do města řešit také zmocněnkyně vlády pro lidská práva Monika Šimůnková a zástupci vládní Agentury pro začleňování Romů. 

Starosta Břeclavi Oldřich Ryšavý (ČSSD) vyzval Romy, aby se demonstranty nenechali vyprovokovat.

Místo, kde mělo dojít k napadení patnáctiletého chlapce
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Útočníci oslovili patnáctiletého Petra nedaleko centra města. Chtěli po něm cigaretu. Odmítl – a skončil v nemocnici s natrženými játry a vyoperovanou ledvinou. Po pachatelích pátrá policie. Hledají je i břeclavští Romové, pátrají ve vlastních řadách i za hranicemi města. Podle některých za útokem stojí Romové ze Slovenska.