Přijímačky na střední školy provázejí problémy

Ostrava - Začaly přijímací zkoušky. V 92 středních školách, které zřizuje Moravskoslezský kraj, letos poprvé povinně na všechny maturitní obory. Za přibližně milion korun zkoušky  organizuje společnost Cermat. Z mnoha škol ale ředitelé hlásili- systém nefunguje. Data z přijímacích archů nepřijímá.

Přijímačky zažili na frenštátské průmyslovce naposledy před šesti lety. Učitelé se na ně připravovali a školili několik týdnů. Přesně podle pokynů Cermatu chtěli výsledky studentů přenést do počítače. Systém podle nich ale selhal. O pár metrů dál – na gymnáziu, které s průmyslovkou funguje jako jedna škola, taky chtěli krátce před polednem poslat přijímací testy Cermatu k vyhodnocení. „Výsledky už máme, ale nemůžeme zapisovat do systému, protože naši studenti se v něm neobjevili,“ uvedl Josef Šebetovský z Gymnázia a SPŠEI Frenštát p.Radhoštěm.

Reportáž Ivy Bartoňové a Drahomíry Račákové (zdroj: ČT24)

Problémy nebyly jenom ve Frenštátě, hlásili je i ředitelé z dalších měst MS kraje. „Zaskočilo nás to, protože v loňském roce se nic takového nestalo,“ říká náměstkyně hejtmana Věra Palková. Problémy ale nebyly jenom v počítačích. Třeba v manuálu k matematice je napsáno, že v úloze 4 až 6  nestačí napsat jenom výsledek, ale i celý postup. „Při kontrole v testovacím sešitu jsem ale zjistila, že se jední o úlohy 3 až 5,“ uvádí další příklad nesrovnalostí učitelka Kateřina Vaňková.

Systém se Cermatu odpoledne podařilo opravit. Přijímací zkoušky pokračují i zítra. Do konce týdne by mělo být jasné, kdo uspěl.