Olomouc vyhlásila válku potkanům

Olomouc - 400 kilometrůpotrubí a šest a půl tisíce kanalizačních vstupů projde kontrolou při obrovské deratizaci, kterou odstartoval provozovatel vodovodů a kanalizací na Olomoucku. Proti potkanům deratizátoři bojují dvakrát ročně, protože způsobují velké škody a šíří nemoci.

Jeden pár potkanů může mít i 800 potomků ročně. Navíc podle odborníků je každý třetí potkan nakažený chorobami. Proto hází deratizátoři do kanálů nástrahu – granule smíchané se zrnem. Po požití hlodavec během pěti dnů zemře. Moravská vodárenská letos při deratizaci v Prostějově, Olomouci a Uničově spotřebuje téměř dvě tuny nástrah. Správci kanalizační sítě se statisícová investice do hubení škůdců vyplatí. Ročně totiž utratí nemalou částku i za likvidaci škod, které právě potkani způsobí. „Pokud je zrezlá část potrubí, tak se tou zrezlou skvrnou prohrabou. Hlavně ale hromadí potravu a tím zacpávají ty trubky,“ uvedla tisková mluvčí společnosti Helena Koutná.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

Lidem ale mohou hlodavci uškodit nejvíce na zdraví. Jsou častým přenašečem takzvané leptospirózy. Podle odborníků stačí k nákaze i malý kontakt s nakaženým. „Doma chovaný potkan utekl, vlezl do kanalizace, za několik dní se vrátil pokousaný od divokých potkanů. Do 14 dnů skončil jeho majitel na JIPce,“ upozorňuje Libor Mazánek z Krajské hygienické stanice Olomouc. Tato bakterie totiž může napadat vnitřní orgány jako játra, srdce nebo ledviny a pokud má nemoc těžký průběh, může se pacient potýkat i s trvalými následky.