Domov pro děti z ciziny končí, už prý není potřebný

Příbram – Zařízení Permon mělo pomáhat opuštěným dětem cizinců, kteří se ocitli bez rodičů, bez vzdělání, bez znalosti českého jazyka a sami uprostřed cizí země. Domov ale zasáhla alarmující zpráva ombudsmana. Podle ní zařízení za posledních pár let žilo vlastním životem bez pravidel. Jeho ředitel se brání a tvrdí, že za kritikou je snaha o cílenou likvidaci. Pravdou je, že Dětský domov Permon končí a děti zřejmě přejdou do běžných vzdělávacích zařízení.

Český stát se v roce 2002 rozhodl zřídit zařízení pro děti cizinců, kteří u nás žádají o azyl, jsou bez doprovodu rodičů, nebo jsou jejich rodiče například v české věznici. Jenže kontrola veřejného ochránce práv teď poslala veřejnosti šokující zprávu, podle níž dětem zařízení vlastně škodí.

„Jako nejzávažnější pochybení můžu jmenovat například nevyhovující systém vzdělávání dětí, celkovou atmosféru v tom zařízení, která je dána kumulací dětí s jazykovou bariérou s dětmi, které umí česky, jsou plně integrované, děti s výchovnými problémy, děti bez těchto problémů,“ upozorňuje vedoucí oddělení dohledu nad omezováním osobní svobody kanceláře ombudsmana Petra Zdražilová.

Podle zprávy ombudsmana i některých bývalých zaměstnanců byly děti dokonce za trest zavírány na izolace, kde měly být bez práce psychologa a bez výuky nepřiměřeně dlouhou dobu. „Byly tam umístěny po útěku nebo třeba po nějakém napadení druhého dítěte, než se dítě zklidní,“ podotkla zástupkyně ředitele zařízení Jana Rohrbachová. Podle některých bývalých klientů Permonu byl život v tomto zařízení skutečně takový, jak popisuje zpráva veřejného ochránce práv. Jiní naopak zařízení chválí.

Děti mluvící slovanskými jazyky se přizpůsobí rychleji

Mnoho z dětí nicméně jazykovou bariéru nepociťovalo. Úřady totiž za cizince berou například i děti ze Slovenska, které se ale téměř bez problémů dorozumí. Těch je v Permonu z celkových dnes devětačtyřiceti dětí nejméně patnáct. Podobné je to i u dětí například z Ukrajiny či Polska. „Samozřejmě je potřeba, aby těmto dětem někdo uměl pomoci, ale není to nějaká vysoko specializovaná dovednost tak, aby na to muselo být speciální zařízení,“ domnívá se ředitel odboru rodiny a ochrany práv dětí Miloslav Macela.

Ať už je pravda jakákoliv, jedno nezpochybňuje nikdo. Zařízení jako je Permon je v Česku dnes v podstatě zbytečné. „Těchto dětí dramatickým způsobem ubývá, zejména těch, které tady požádají o azyl,“ dodala ředitelka Mezinárodní organizace pro migraci Lucie Sládková. Ministerstva, kterých se pobyt cizinců u nás dotýká, proto už osud Permonu zpečetila. Zařízení 30. června končí. Pro každé dítě sociální pracovníci vypracovávají individuální plán toho, jakou péči potřebuje a kam by mělo být ideálně umístěno. 

Permoníci (zdroj: ČT24)