Koncerty v Brně připomínají 100. výročí narození Firkušného

Brno - Koncerty a mistrovské kurzy připomínají v Brně 100. výročí narození klavíristy Rudolfa Firkušného. Součástí oslav, které potrvají ode dneška do neděle, je také mezinárodní odborná konference. Na koncertech i kurzech se představí přímí žáci Firkušného. Připomínky významného výročí skončí v neděli pietním aktem u hrobu na Ústředním hřbitově v Brně.

Firkušný se narodil 11. února 1912 v Napajedlech na Moravě, zemřel v roce 1994. Jako mimořádně talentované dítě jej v pěti letech představili Leoši Janáčkovi, jenž se stal jeho učitelem i přítelem. S Českou filharmonií vystoupil Firkušný poprvé ještě v chlapeckém věku. Později platil za nepřekonatelného interpreta hudby českých skladatelů – Smetany, Dvořáka, Janáčka i Martinů. Z Československa odešel poprvé kvůli německé okupaci, natrvalo vlast opustil po nástupu komunismu.

„Tento blízký spolupracovník a souputník Bohuslava Martinů pomáhal prosazovat české hudební umění v mnoha zemích. Jeho působení v USA pak naplňovalo vedle vrcholné sólistické dráhy i úspěšné působení pedagogické,“ uvedl děkan Hudební fakulty JAMU Vít Spilka. Firkušný se v roce 1993 stal historicky prvním čestným doktorem brněnské akademie.

Do Brna přijíždí na oslavy přibližně deset žáků, které Firkušný učil na prestižní Juilliard School v New Yorku. Dnes patří ke světově uznávaným umělcům. „Vážíme si toho, že byli ochotni pozměnit náplň svých pracovních diářů proto, aby mohli svou účastí na oslavách vzdát hold svému učiteli,“ uvedla proděkanka pořádající fakulty Monika Holá.

Koncerty jsou na programu dnes, v pátek a v sobotu. Ve čtvrtek se odborníci setkají na konferenci v aule hudební fakulty. Závěrečný pietní akt začne v neděli v 11:00 na brněnském čestném pohřebišti.