Ve Svinově vznikla další problémová ubytovna

Ostrava - Ostrava má další problémovou ubytovnu. Loni v listopadu ji ve Svinově otevřela soukromá firma. Ovšem proti plánovaným 20 dělníkům v ní bydlí více než stovka sociálně slabých občanů. V okolí ubytovny se zvýšila drobná kriminalita. Obyvatelé Svinova a Nové Vsi proto podepisují petice a ubytovnu tam nechtějí.

Dvoupodlažní ubytovna stojí mezi Svinovem a Novou Vsí v bývalém objektu Dolu Šverma. Podle původního záměru soukromé firmy tu mělo vzniknout jen přechodné bydlení pro 20 zaměstnanců. Z budovy se ale ozývá křik a dětský pláč. „Ten záměr investora byl, že by tuto budovu, která byla doposud využívaná k výrobě, využval k administrativě, jako sklad, parkovací plochu a pro své zaměstnance. Z tohoto důvodu jsme souhlasili s dočasným ubytováním pro 20 lůžek,“ tvrdí vedoucí odboru Útvaru hlavního architekta Cyril Vltavský.

Reportáž Lucie Křížkové (zdroj: ČT24)

Při namátkových kontrolách se ale zjistilo, že v ubytovně bydlí nastálo šestkrát víc lidí. V posledních pěti měsících se v Nové Vsi zvýšila kriminalita. Mizí ploty a vše ze železa. Krade se i ve dne. „Během jednoho dne zmizely všechny kovové předměty, které tady byly, sami vidíte, jak to tu vypadá,“ ukazuje na jedno z míst v obci místostarosta Tomáš Lefner. Stavební úřad udělil podnikateli pokutu ve výši několika set korun. Ten se proti ní odvolal a nezaplatil, naopak. Ubytovnu pro 200 lidí chce legalizovat. To, jestli se soukromé firmě podaří získat všechna povolení, se zastupitelé Svinova dozví na schůzce 17. května. Hlavní architekt města se už ale teď vyjádřil, že jeho stanovisko ke změnám bude negativní.