Obyvatelé Dobratic se bojí továrny na výrobu gumové dlažby

Dobratice - Obyvatelé Dobratic na Frýdeckomístecku se bouří proti záměru yvbudovat v centru obce továrnu na výrobu gumové dlažby. Výrobní linka má vzniknout v bývalém kravíně. Investor lidem vzkazuje, že zhoršení životního prostředí v obci se obávat nemusí.

Místo prázdného kravína továrna na gumové kachle. Obyvatelé Dobratic protestují - nikdo nám o tom neřekl, ani zmínka v oběžníku obce, vše se dozvídáme pokoutně. Starostka Alena Kacířová zareagovala setkáním s místními lidmi. „Proces o změně užívání stavby zatím nezačal, nebylo prakticky o čem informovat,“ tvrdí starostka.  

Gumové kachle chce investor vyrábět na tři směny a za studena. Zatím ale lidem ukázal jen studii. Dokud nebude na stole projekt, úřady ani místní obyvatelé se nedozví žádné podrobnosti o chystané výrobě. Do té doby se nechtějí vyjadřovat ani ekologové. „Obec například může požadovat zpracování rozptylové studie, pokud usoudí, že by mohlo dojít k šíření zápachu,“ říká starostka.

„Bojí se neoprávněně, v Dobraticích by výroba měla být úplně v komorních podmínkách,“ uklidňuje zástupce investora Jan Karas. Podobný projekt na likvidaci pneumatik se před dvěma roky objevil i v nedalekém Vratimově. Také tam se místní obyvatelé vzbouřili a kraj továrnu nakonec nepovolil.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)