V Ostravě vyvrcholily oslavy výročí osvobození

Ostrava - V Ostravě dnes vyvrcholily oslavy 67. výročí osvobození severní Moravy od nacismu. U památníku v Komenského sadech proběhl pietní akt za účasti aktivních účastníků tehdejší bojů. Vojenské jednotky v kraji při té příležitosti obdržely nový prapor hejtmana.

V nezvykle tropickém počasí pietní vzpomínka na konec nejhorších bojů v historii kraje. Přesně 30. dubna 1945 osvobodila československo-sovětská vojska Ostravu. Tradiční vzpomínkové setkání i letos zaplnilo prostranství před památníkem v Komenského sadech. „Přítomnost veteránů je stále vzácnější, proto jsme se rozhodli udělat ty oslavy skutečně vysoce důstojné,“ říká velitel posádky Ostrava Jaroslav Hrabec.

Brigádní generál Alexander Beer je posledním žijícím důstojníkem 1. československé tankové brigády, která v roce 1945 osvobozovala Ostravu. Z 65 tanků zůstalo po tvrdých bojích jenom šest. „Je to nádherný akt, Ostrava si zaslouží velikou pochvalu především proto, že dává dík osvoboditelům a stará se o to, aby ta památka zůstala živá,“ řekl účastník bojů o Ostravu.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Pietní akt připomněl památku téměř 20 tisíc sovětských a 1 tisíce československých vojáků, kteří při osvobozování severní Moravy zahynuli. „Tak, jak odkazujete na památku padlých ve válce a to nejenom sovětských, ale i československých vojáků zde v České republice, tak přistupujeme ke vzpomínkám i my v Rusku,“ uvedl velvyslanec Ruské federace v ČR Sergej Borisovič Kiselev. Armáda a veteránské organizace předaly při pietním aktu odznaky a medaile aktivním vojákům. Jednotky dislokované v kraji pak oficiálně převzaly prapor hejtmana. Oslavy osvobození Ostravy letos poprvé trvaly pět dní. Už ve čtvrtek je odstartovala návštěva prezidenta v památníku války v Hrabyni.

Vydáno pod