Les u Lažánek znovu vzplál

Lažánky - V lese u Lažánek na Brněnsku začalo v noci znovu hořet. Nový požár vznikl v bezprostřední blízkosti prvního, se kterým hasiči bojovali v pondělí večer. Na místo se proto musely vrátit desítky hasičů. Příčina zatím není známá, nelze vyloučit úmysl ani nedbalost.

Krátce po třetí hodině ráno došlo k obnovení požáru hluboko v lese. Jednotek hasičů se tak znovu vrátily na místo, kde do pozdních nočních hodin požár dohašovaly. Nad ránem u Lažánek zasahovalo 16 jednotek. Mezi 05:00 a 06:00 hasiči požár lokalizovali. Po 08:00 zůstala na místě jediná jednotka, která hlídá požářiště a dohašuje skrytá ohniska. Zůstane tam pravděpodobně celé dopoledne. Plameny zachvátily 1,5 hektaru lesa.

První požár u Lažánek vypukl v pondělí před 19. hodinou, podle původních informací měla hořet tráva a lesní porost na ploše zhruba čtyřiceti metrů čtverečních. „Jenže v dubovém a smrkovém porostu se kvůli silnému větru oheň rychle šířil a plameny dosahovaly až ke korunám stromů,“ vysvětlil mluvčí hasičů Jaroslav Haid.

Vodu do těžce přístupného terénu vozilo 18 cisteren. Zásah v nepřístupném terénu byl velmi náročný, proto si hasiči zavolali na pomoc i vrtulník se speciálním vakem na vodu. Krátce před setměním ale pilot musel odletět. V noci hasit nesmí. Za dobu svého zásahu les prolil dvanácti tisíci litry vody. Okolo osmé hodiny se požár podařilo lokalizovat.

Požár zasáhl dva hektary lesa, majitelé zatím škodu nevyčíslili. „Příčinu požáru vyšetřovatelé zjišťují,“ dodal Haid.

Hasiči už jsou v pohotovosti několik dní, protože rekordní teploty a sucho výrazně zvyšují riziko šíření ohně do okolí. Konkrétně na jižní Moravě bylo vyhlášeno zvýšené nebezpečí požárů už v pátek. S podobně rozsáhlým požárem lesa hasiči bojovali v neděli ve vojenském prostoru Březina.