Filharmonici koncertovali ve Vídni s talentovanou sólistkou

Vídeň/Brno - Vídeňský Konzerthaus rozezněl ve středu společný koncert brněnské filharmonie a německé houslistky Christiny Brabetz. V podání mladé umělkyně zazněl náročný houslový koncert č. 1 polského skladatele Henryka Wieniawského. Program završila Dvořákova Sedmá symfonie a Ligetiho efektní Rumunský koncert. Koncert proběhl pod taktovkou dirigenta Aleksandara Markoviče.

Téměř vyprodaný Konzerthaus zaplnily dvě tisícovky lidí. Brněnská filharmonie vystoupila v plné sestavě 80 hudebníků. Konzerthaus ve Vídni patří mezi nejslavnější koncertní síně světa a možnost si zde zahrát je prestižní záležitostí. „Hostování ve Vídni je třešničkou na dortu, vyvrcholením několika let, po které jsme jezdili na turné do Rakouska. Tento orchestr je velmi dobrý – a v dobrém sále to taky tak zní,“ popsal šéfdirigent Aleksandar Markovič.

Pro hudebníky je to druhý vrchol letošní sezóny. „Tím prvním bylo turné po Japonsku,“ řekla manažerka pro zahraničí Blanka Šaffková. Pro filharmonii to byl zatím jediný letošní naplánovaný koncert ve Vídni. V létě vystoupí soubor na řadě festivalů a rýsuje se také hostování v Číně.

NO COMMENT: Vystoupení brněnské filharmonie a německé houslistky (zdroj: ČT24)

Filharmonie vystoupila s vycházející hvězdou – houslistkou Christinou Brabetz

Pod taktovkou Aleksandara Markoviče zazněl koncert maďarského skladatele Ligetiho, Dvořákova Sedmá symfonie a náročný Houslový koncert Henryka Wieniawského, ve kterém se představila také německá houslistka Christina Brabetz. Teprve osmnáctileté houslistka svou hrou uchvátila celý brněnský orchestr.

„Je to pro mě velký kompliment. Ráda bych řekla, že se cítím velmi poctěná tím, že jsem mohla hrát s takovými osobnostmi. Orchestr byl úžasný,“ podělila se o pocity mladá sólistka.