Kalousek: Schodek rozpočtu pro rok 2013 by mohl být jen 100 miliard

Praha - Ministerstvo financí počítá podle Miroslava Kalouska pro rok 2013 se schodkem státního rozpočtu sto miliard korun. To se stane ale pouze v případě, že se vládě podaří letos prosadit konsolidační opatření. Pokud ne, schodek vzroste zhruba na 160 miliard korun. Kalousek to dnes uvedl v Otázkách Václava Moravce. Pro letošní rok státní rozpočet počítá se schodkem 105 miliard korun.

„Kdybychom neudělali to, co je nyní předmětem protestů, tak bude schodek státního rozpočtu zhruba 160 miliard,“ uvedl Kalousek. Konsolidační opatření schválená a navrhovaná vládou podle něj snižují schodek o 56 miliard korun. Upozornil, že rozpočet nepočítá se škrty, ale například důchodcům by měl přidat 14 miliard korun.

Mezi úsporná opatření vlády patří mimo jiné zvýšení daní a právě zmíněná nižší valorizace důchodů. Tu v pátek podpořila v tzv. prvním čtení Poslanecká sněmovna. „Jsem toho názoru, že proškrtat se k prosperitě není možné,“ prohlásil ale předseda Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek.

V roce 2013 se mají podle plánů koalice zvýšit obě sazby DPH – nižší na 15 a vyšší na 21 procent. Vláda chce dál třeba omezit výdajové paušály živnostníkům, zrušit zelenou naftu nebo slevu na dani pro pracující důchodce. Další škrty mají přijít o rok později.

Miroslav Kalousek, ministr financí:

„Na důchody v příštím roce bude i při té pomalejší valorizaci vyplaceno o čtrnáct miliard víc než v roce letošním.“

I přesto, že má vláda ve sněmovně podporu všech koaličních poslanců, nemá jistotu, že se jí podaří všechna úsporná opatření, mezi nimi třeba zrušení slevy na dani pro pracující důchodce nebo doplatku na bydlení, prosadit.

Hrozí, že se schodek naopak zvýší

Vláda předpokládá pro příští rok podíl schodku veřejných rozpočtů, který zahrnuje veškeré veřejné finance, fondy, obce, kraje, zdravotní pojišťovny a počítá se podle jiné metodiky, na úrovni 2,9 procenta HDP proti letos plánovaným více než třem procentům. Pokud se kabinetu ale podle Kalouska nepodaří konsolidační balíček prosadit, bude podíl příští rok vyšší než v letošním roce.

Tzv. konvergenční plán schválený letos v dubnu vládou počítá v příštích letech s deficitem veřejných financí pod třemi procenty HDP. To je jedno z maastrichtských kriterií pro přijetí eura. Konvergenční program je základním dokumentem země pro přijetí eura a popisuje rozpočtovou strategii vlády a plánovaný vývoj veřejných financí v následujících letech.

Pro letošní rok schválený státní rozpočet počítá se schodkem 105 miliard korun. To je o 30 miliard korun méně než v roce 2011.