Ceny nájmu v MS kraji porostou

Ostrava - Ve většině moravskoslezských měst porostou nájmy. Zatímco na jiných místech v republice ještě není ukončena jejich regulace, v Moravskoslezském kraji ano. Ceny za nájem si tak určují samotné radnice. Většina z nich potřebuje více peněz na opravu bytového fondu.

Moravská Ostrava a Přívoz vlastní přibližně 1700 bytů. Za nájem čtverečního metru chce od padesáti do osmdesáti korun. Cenu bude navyšovat o inflaci a plánované investice. „bytový fond není v příliš velkém pořádku a je třeba investovat a tahle investice se nějakým způsobem na výši nájmu musí projevit,“ uvedl místostarosta MoaP Dalibor Mouka.

Frýdek-Místek. Cena za metr čtvereční skončila po ukončení regulace na padesáti korunách. „Letos v březnu bylo nájemné navýšeno v souladu s nájemní smlouvou a to o míru inflace, která činila necelá dvě procenta, jinde navýšení nájemného neplánujeme,“ vyjádřila se mluvčí F-M Jana Matějíková.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)

V Havířově se na cenu 50 korun za metr čtvereční ještě na většině míst nedostali. Také tady se ale bude zdražovat. „Peníze na tu obnovu toho bytového fondu jsou nutné. My na nájmu vybereme ročně přibližně 200 milionů korun a celá ta částka se beze zbytku vrací do toho, že se byty obnovují,“ tvrdí mluvčí Havířova Eva Wojnarová. I když města nájmy ve svých bytech zvedají, za metr čtvereční v nich lidé zaplatí většinou méně než v bytech společnosti RPG. Přesto zájem o nájemní bydlení roste. Velká část lidí už totiž nedosáhne na hypotéku.

O vývoji ceny nájmu v Karviné bude rozhodovat červencová rada města, zatím tady obyvatelé platí, stejně jako v Opavě, 50 korun za metr čtvereční. V Bohumíně v těchto dnech nájmy zvedají. I tak ale zůstávají nejnižší v regionu.