Frýdeckomístecká nemocnice zavedla elektronické recepty

Frýdek-Místek - Lékaři frýdecko-místecké nemocnice začali jako první v Moravskoslezském kraji vydávat pacientům i tzv. elektronické recepty. I když systém funguje už od roku 2010,  využívá ho zatím  velmi málo lékařů a lékárníků. Podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv má přitom hlavně pro pacienty řadu výhod.

Praktická lékařka Klaudie Ondrušová používá elektronické recepty od prosince. Přednost vidí třeba v tom, že pacient, který potřebuje léky pravidelně a nemá potíže, nemusí do ordinace. „Je možno nám zavolat a nebo mailem napsat a my pošleme elektronický recept,“ říká. Každý lék má svůj kód, ten pak magistr v lékárně sejme čtečkou. Největší předností je u elektronických receptů podle lékárníků bezpečnost. „Recept nelze padělat, elektronický systém nám jasně sděluje, který lék máme pacientovi vydat, je plně automaticky vyplněná hlavička a jméno lékaře,“ tvrdí předseda představenstva Grémia majitelů lékáren Marek Hampel.

Reportáž Ivy Bartoňové (zdroj: ČT24)

Recepty s kódem začali pacientům nabízet i lékaři frýdecko-místecké nemocnice - jako první v kraji. „Pokud by systém pracoval tak, jak předpokládáme, tak výhodou určitě bude, že budeme vidět, jaké reálné množství léků se skutečně v lékárnách vybralo od našich pacientů,“ uvedl náměstek ředitele Nemocnice Frýdek-Místek David Havrlant. Státní ústav pro kontrolu léčiv, který systém elektronických receptů zavedl, slibuje do několika týdnů další přednosti. „Pacient přesně zjistí, kdo a jaký lék na jeho jméno předepsal a kód bude moci dostat i formou sms,“ prozradil mluvčí SÚKL Ondřej Veselý. Do systému elektronických receptů se zatím v celé republice zapojilo jen téměř 1440 lékařů a 360 lékáren. Odpovědět, proč jich zatím není více, ale nikdo přesně nedokáže. „Ze strany lékařů jsou tady obavy, že budou sledováni, jak nakládají s prostředky z veřejného zdravotního pojištění,“ myslí si předseda představenstva Grémia majitelů lékáren Marek Hampel.

Podle odborníků, které jsme oslovili,  je ale zřejmě za nezájmem lékařů o systém eReceptů  špatná zkušenost s mediálně známým systémem elektronických zdravotních knížek, které se pokusila zavést VZP.