Horkovod z Dukovan do Brna má novou naději

Tetčice – Horkovod z dukovanské jaderné elektrárny, který by měl v budoucnu zásobovat Brno teplem, vypadl z územního plánu kraje. Proti zakreslení horkovodu do krajských map se postavila obec Tetčice, jíž dal za pravdu Nejvyšší správní soud. ČEZ se myšlenky na stavbu nevzdává a navrhl řešení.

Obyvatelům Tetčic nejvíc vadilo, že kraj chtěl mít, v souladu se zásadami územního plánování, kolem horkovodu 200 metrů široké ochranné pásmo. Požadavek kraje by pro Tetčice de facto znamenal znehodnocení posledních pozemků, které má v současnosti obec určené na výstavbu rodinných domů. Tetčice se proto rozhodly bránit právní cestou. Nejvyšší správní soud se obce nakonec zastal a navrhovaný horkovod vyjmul z územního plánu kraje.

Horkovod měla podle plánů tvořit dvě potrubí, každé o průměru 110 centimetrů. Teplovod měl být dlouhý 41 kilometrů a vést více než metr pod zemí z Dukovan až do Bosonoh. V potrubí by měla proudit horká voda a pára o teplotě v rozmezí 56 až 142 stupňů.

ČEZ se myšlenky na vybudování teplovodu stále nevzdal a jeho zástupci dnes přijeli do Tetčic jednat s vedením obce. Podle radního Jihomoravského kraje Davida Macka hejtmanství s rozhodnutím soudu nesouhlasí. Krajský úřad si zadal rozbor rozsudku a radní nevylučuje, že se kraj obrátí na Ústavní soud.

Zmenšíme ochranné pásmo, shoduje se ČEZ s Tetčicemi

Ochranné pásmo kolem horkovodu by mělo mít 50 metrů, což vyhovuje elektrárenské společnosti i obci samotné. Nebránilo by to totiž rozvoji obce. „200 metrů je šířka, kterou v žádném případě nepotřebujeme, nám stačí 50 metrů, což na druhou stranu stačí i obci Tetčice,“ říká mluvčí elektrárny v Dukovanech Petr Spilka. Tetčice i ČEZ teď čekají na to, jak se k návrhu postaví Jihomoravský kraj. Podle radního Macka o tom bude kraj ještě jednat. A dává plánům na stavbu horkovodu naději. Ten je totiž pro plány kraje mimořádně důležitý.

Oprášené plány staré desetiletí 

Nápad dodávat teplo z Dukovan do Brna vznikl už při stavbě jaderné elektrárny, po roce 1989 ale plány na čas usnuly. V roce 2010 vedení společnosti ČEZ projekt dukovansko-brněnského teplovodu oprášilo.

Podívejte se, kudy měl teplovod vést (zdroj: ČT24)

Sotva ale energetický gigant ČEZ oznámil záměr usilovat o stavbu horkovodu, zvedla se vlna nevole ze strany obcí i soukromníků, kterým by stavba značně znehodnotila pozemky. I když byl koridor pro potrubí léta zanesen v územních plánech obcí, podle návrhu ČEZu vedl horkovod na mnoha místech mimo původní trasu.

Vydáno pod