Lipník nad Bečvou bude mít cyklostezku napříč záplavovou zónou

Lipník nad Bečvou - Otazníky visí nad milionovou investicí v Lipníku nad Bečvou. Tamní radnice prosadila výstavbu zhruba tříkilometrového úseku cyklostezky, na kterou z evropských fondů získala více než devět milionů korun a další dva přidá z vlastního rozpočtu. Stezka ale povede kolem řeky - v místech, kde se každý rok vylévá voda. Hrozí tak, že při pravidelných záplavách dojde k jejímu poškození. Město však pochybnosti odmítá.

Chatová osada mezi Lipníkem nad Bečvou a Osekem. I tudy cyklostezka povede. Jenže právě tady se řeka dvakrát ročně vylévá z břehů. Při jarním tání ji zatarasí kry. Tam, kde má být trasa pro cyklisty, ty letošní roztály teprve nedávno. Další pravidelné záplavy tady přicházejí v červenci.

Druhé kritické místo je o zhruba sto metrů dál. Podle lidí prakticky nevysychá. I proto tady platí stavební uzávěra. Přestože se cyklostezky, která bude sloužit také jako obslužná komunikace pro auta Povodí Moravy, netýká, považují místní stavbu cyklostezky v tomto úseku za nesmyslnou. Česká televize dnes oslovila několik odborníků, kteří potvrdili, že investice v záplavové oblasti je vždycky problematická. Protože neznali konkrétní podmínky na místě, hovořili mimo záznam.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Podle vedení města jsou ale obavy lidí zbytečné. „To jde v dostatečné vzdálenosti od koryta Bečvy a v podstatě, pokud to bude dobře zatlačené a stavba bude dobře udělaná, tak si myslím, že problém nebude,“ tvrdí místostarosta Lipníku nad Bečvou Pavel Šoltys. „Vycházíme ze zkušeností, které máme na levém břehu, kde je podobná cyklostezka v požadovaných standardech a tady to zaplavování nevadí. Naopak, ta cyklostezka, i když byla už podesáté zaplavená, tak má pořád stejnou kvalitu,“ říká mluvčí Povodí Moravy Veronika Slámová. Lipník dostal na stavbu cyklostezky peníze z fondů Evropské unie. Podle zástupců Regionálního operačního programu, který je rozděluje, je projekt v pořádku a miliony z evropských dotací si zaslouží. Stavba první části cyklostezky mezi Lipníkem nad Bečvou a Osekem začala v těchto dnech. Hotová by měla být v červnu. Náklady na ni dosáhnou jedenácti milionů korun.