Opavský dům umění představuje významné české kubistické malíře

Opava – Galerie výtvarného umění v Ostravě půjčí významná kubistická díla ze svých sbírek Opavě. Krajská galerie má přitom jednu z nejrozsáhlejších kolekci obrazů z tohoto období v Česku. Na výstavě nazvané Na hranách kubismu, která bude mít vernisáž 10. května v opavském Domě umění, představí díla Emila Filly, Bohumila Kubišty, Vincence Beneše, Josefa Čapka, Václava Špály, Antonína Procházky a Otokara Kubína. Ze sochařů bude zastoupen Otto Gutfreund dvěmi bronzovými sochami.

„Na výstavě budou převážně olejomalby, a to z počátku druhé dekády dvacátého století, kdy se kubismus stal v kontextu českého výtvarného umění preferovaným směrem,“ uvedla mluvčí ostravské galerie Jana Šrubařová. Dodala, že kurátorka se zaměřila na tuto část, neboť celá kubistická kolekce by se do prostoru v Opavě nevešla.

Podle kurátorky Gabriely Pelikánové měla Ostrava ke kubismu blízko. „Svědčí o tom třeba dvě velké výstavy Václava Špály a Vincence Beneše v roce 1933. Galerie nejvíce doplnila své fondy o kubistická díla hlavně v šedesátých a sedmdesátých letech minulého století,“ uvedla Pelikánová.

Vernisáž výstavy Na hranách kubismu je ve čtvrtek v Opavě v18 hodin a zahájí ji ředitel ostravské galerie Jiří Jůza. Zájemci o podrobnější výklad mohou přijít na komentovanou prohlídku s kurátorkou 7. června.