Dům umění Ostrava připravuje výstavu Šapitó Františka Tichého

Ostrava – Kabinet grafiky Galerie výtvarného umění v Ostravě představí grafickou tvorbu hlavní osobnosti české výtvarné avatgardy a jednoho z nejvýznamnějších českých výtvarníků 20. století Františka Tichého. Kurátorka Gabriela Pelikánová vybrala Tichého díla s cirkusovou tématikou z galerijních sbírek.

„Jméno Františka Tichého je nedílně spojováno se světem klaunů, žongléřů a artistů, se kterými se seznámil jako sedmiletý chlapec v rodné Praze. Tato láska a obdiv k cirkusovému světu ho provázela do konce života,“ uvedla Pelikánová. Dodala, že spoustu varietních umělců znal osobně a přátelil se s nimi.

Fascinace cirkusem ho neopustila ani během jeho pobytu v Paříži v letech 1930 až 1935. „Existuje o tom spousta zpráv i samotných výtvarných děl jako je Hadí muž, Klaun, Kouzelník s kytarami,“ řekla kurátorka. První známé dílo inspirované cirkusem však Tichý vytvořil už v roce1926 ajmenuje se Mávající klaun.

Práce, které uvidí návštěvníci ostravské galerie, tématicky navazují na Tichého kresby z Paříže. „Máme tady litografie, suché jehly a lepty, v nichž František Tichý dosahoval uměleckého mistrovství,“ doplnila Pelikánová.

Výstavu doprovodí speciální vzdělávací programy. „Školáci i jiní zájemci si mohou kromě prohlédnutí výstavy vyzkoušet přímo v galerii různé cirkusové dovednosti jako třeba žonglování s míčky nebo kuželkami,“ informovala mluvčí galerie Jana Šrubařová.

Vernisáž výstavy s názvem Šapitó Františka Tichého bude v úterý 15. května v pět hodin odpoledne.