AVÍZO: Společný česko-lucemburský koncert v neděli v Semilech

Společný česko-lucemburský koncert uspořádají Waldorfská škola v Semilech společně s Waldorfskou školou z Lucemburku v neděli 13. května 2012 v 18 hodin ve dvoraně Státního okresního archivu Semily. Zazní mimo jiné skladby Bedřicha Smetany a Edwarda Elgara. Oba orchestry se představí také samostatně skladbami ze svých repertoirů. Orchestry dirigují Gottfried Sembdner a Pavel Kraťuk.

Vstupné je dobrovolné, výtěžek bude použit na vybavení orchestru a jako příspěvek na víkendové pracovní soustředění.

Semilský orchestr
Zdroj: ČT24/Jaroslava Kočárková

Semilský orchestr si letos připomene 10. výročí od svého založení v září 2002. V současné době má 25 členů ve věku od 11 do 46 let. Věkový průměr zvyšují především absolventi semilské Waldorfské školy, kteří s orchestrem dále pravidelně pracují. Pod vedení Pavla Kraťuka zvládá i náročné skladby, v repertoiru má ale také vlastní skladby. Má za sebou desítky veřejných vystoupení doma i v zahraničí (mimo jiné pravidelné vánoční a jarní koncerty, které již tradičně dvakrát ročně následují za víkendovým pracovním soustředěním orchestru).

„Koncert s orchestrem Waldorfské školy z Lucemburku, je jedním z našich zahraničních projektů. Koncertovali jsme například v Paříži, absolvovali koncertní “turné„ po Toskánsku. Hostili jsme také německý orchestr z Cottbusu, se kterým jsme uspořádali společný koncert. Letos jsme zvažovali cestu orchestru do Norska, ale do toho přišla nabídka z Lucemburska. Lucemburský orchestr zavítá do Čech vůbec poprvé v rámci ojedinělého projektu společné práce obou orchestrů. Naši hosté se chystají i k různým exkurzím v zájmu poznávání společné historie obou národů,“ říká dirigent semilského orchestru Pavel Kraťuk.

Lucemburský orchestr má zhruba 30 členů ve věku od 13 do 18 let, je na rozdíl od semilského koncertu svým složením blíže symfonickému orchestru, na rozdíl od semilského, který má podle Kraťuka složení netypické, spíše vhodné k interpretaci starší a lidové hudby. 

V Semilech fungují už od počátku 90. let waldorfská mateřská a základní škola, kam dojíždějí děti z velké části Libereckého kraje, ale například i ze sousedního Královéhradeckého či Středočeského kraje. V roce 2006 zde bylo zřízeno i waldorfské lyceum. Jde o široké všeobecné vzdělávání na principech celostní pedagogiky doplněné o výuku uměleckých činností a základů řemesel. 

Jaroslava Kočárková