Do podzimu vyroste v Mikulčicích nová základna pro archeology

Mikulčice (Hodonínsko) - V areálu velkomoravského hradiště Valy by se měla začít stavět nová základna pro tamní archeology za asi 70 milionů korun. Peníze by měl poskytnout stát. Původní základna vyhořela v roce 2007 kvůli technické závadě. Při požáru tehdy zahynul noční hlídač. Nová základna bude stát na jiném místě.

Součástí nové základny kromě pracoven a laboratoří bude také depozitář pro objevené artefakty. „Snažili jsme se ji navrhnout jako město. Lidé tam totiž bydlí i pracují. Budou tam laboratoře, depozitář, knihovna i ubytovna,“ přiblížil nové centrum architekt Petr Pelčák. 

Archeologové se těší na nové zázemí (zdroj: ČT24)

„Celých pět let se pracovalo na základně. Tři roky jsme ztratili nejrůznějšími jednáními s úřady, ale i s Ministerstvem kultury. Bylo třeba zajistit i mnoho povolení, takže po administrativních překážkách se vlastně začalo projektovat až před dvěma lety,“ vysvětlil zdržení vedoucí výzkumu Lubomír Poláček.

Původní archeologické centrum bylo v bezprostřední blízkosti hlavních vykopávek. Nové bude vzdáleno asi kilometr od základů hradu s knížecím palácem, který se tyčil nad Valy.  

Požár zlikvidoval základnu archeologů - archivní záběry (zdroj: ČT24)

V lokalitě, kde má základna vyrůst, provedli archeologové záchranný výzkum. Vědci tam našli čtyři pozůstatky po chatách. Zřejmě je obývali nejchudší obyvatelé hradiště, které mohlo být podle odborníků bájným Veligradem – velkomoravským hlavním městem, jež dosud nebylo nalezeno. Při výzkumu našli archeologové také kousky keramiky, brouky, mlecí kameny, železné nože a například i kování od věder.

Mikulčice by se i se sousední slovenskou obcí Kopčany, v níž leží kostel z dob Velké Moravy, měly stát v budoucnu jednou z památek UNESCO. S návrhem na zápis do jejich seznamu počítá Česká republika a Slovensko v roce 2013.