Příplatek za operatéra zatím nemocnice v MS kraji nechystají

Ostrava - Připlatit si za operatéra, kterému důvěřuji. Tak bude vypadat podle ministerstva zdravotnictví od 1. června realita v českých nemocnicích. Ty ale oponují. Stále nemají pravidla, podle kterých by peníze od pacientů vybírali. V Moravskoslezském kraji navíc o tuto službu zatím nezaznamenali zájem ani ze strany pacientů.

Radim Brát vede kradiochirurgickou kliniku ostravské fakultní nemocnice téměř deset let. Pacienti se tady zatím na možnost připlatit si, aby je operoval konkrétně on nebo některý z jeho kolegů, neptají. „Ta myšlenka jistě je správná, ale bude strašně záležet na tom, jak budou stanovená přesná pravidla,“ myslí si Radim Brát.

„Žádné definitivní rozhodnutí zatím nepadlo, momentálně jsme ve fázi, dky zjišťujeme u našich lékařů, jaký je vůbec zájem z jejich strany,“ vyjádřil se mluvčí FN Ostrava Tomáš Oborný. Jasno stále nemají ani v zařízeních, která patří Moravskoslezskému kraji. „My bychom věstník, který bude obsahovat návod, chtěli vydat během 14 dnů, platnost by pak byla od 1.6.,“ uvedl mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň. 

Reportáž Ivy Bartoňové (zdroj: ČT24)

Od tohoto data operatér za dopaltek určitě nebude fungovat v ostravské městské nemocnici. „V tuto chvíli neuvažujeme o žádném speciálním ceníku, u nás jsou pacienti operováni standardně dobrými odborníky,“ říká ředitel nemocnice Tomáš Nykel. Za vybraného ortopeda, gynekologa nebo oftalmologa si nebude možné připlatit ani v žádné z nemocnic sítě Agel. „Podle našich právníků je ministerská vyhláška nedostatečná a abychom mohli tuto službu nabízet, muselo by dojít k novele zákona o veřejném zdravotním pojištění,“ uvedla mluvčí nemocnic sítě Agel Hana Szotkowská.     

To ale ministerstvo zdravotnictví popírá a odkazuje se k rozhodnutí ústavního soudu z roku 2003. Příplatek za lékaře je podle něj možný stejně, jako za nadstandardní pokoj.