Na tržištích se často prodává stejné ovoce a zelenina jako v supermarketech

Brno - Jsou zelenina a ovoce nakoupené na tržištích zárukou české kvality? Ano i ne. Z vlastních zahrádek tam stánkaři mohou prodávat pouze sezónní plodiny, všechno ostatní pochází z ciziny. Často je nakupují dokonce v těch samých velkoskladech jako obchodní řetězce. Nejčastějším prohřeškem prodejců je podle kontrolorů to, že u zboží řádně neuvádějí zemi původu. Potvrdil to mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva.

Kdybychom měli prodávat výhradně české zboží, po většinu roku by byl brněnský Zelný trh prázdný, brání se prodejci. Například dnes by si tam lidé mohli nakoupit sotva pár ředkviček nebo salát. Místo toho jsou ale stánky plné šťavnatých jahod, obrovských červených rajčat, čerstvých okurek a dalších lákavých plodin. Většina z nich pochází z dovozu.

„Samozřejmě je mezi lidmi poptávka hlavně po českém zboží, jenomže v tuto dobu se všechno teprve sází, takže teď zeleninu a ovoce musíme dovážet. Jakmile ale vyrostou naše plodiny, tak je nahradíme českými,“ uvedl jeden z oslovených stánkařů. „Kdyby se tady daly vypěstovat banány, tak tu klidně vypěstujeme banány. Ale takhle to prostě nejde,“ řekl další prodavač.

Zákazníci věří více stánkařům než supermarketům

Přestože dávná sláva brněnského „Zelňáku“ je už dávno pryč, stánkaři stále těží ze zažitých představ lidí, že toto místo je zárukou kvalitních surovin z moravských zahrádek. Mnohdy však ani netuší, že i stánkaři často nakupují ve stejných velkoskladech jako kritizované řetězce.

„Myslím si, že u nás i tak lidé nakoupí líp než v supermarketu. Je tady všechno čerstvé a kvalitnější. A můžou si tu vybrat,“ tvrdila jedna z prodavaček. Na otázku, jak to zaručí, pokud nabízejí stejné zboží od stejných dodavatelů, pouze kroutila hlavou. „Nevím, na to nedovedu odpovědět,“ neskrývala rozpaky.

Anketa s prodavači ovoce a zeleniny na Zelném trhu v Brně (zdroj: ČT24)

České zboží je podmínkou pouze na farmářských trzích

Právě takové chování stánkařů kritizují ekologické organizace. „Ovoce a zeleniny z velkoskladů jsou dnes na těchto trzích až dvě třetiny,“ uvedla Veronika Fišerová z Ekologického institutu Veronica. Pokud ale prodejci u zboží řádně uvedou zemi původu, nikdo jim nemůže nic vytýkat. Nic jiného než české výrobky se nesmí prodávat pouze na takzvaných farmářských trzích, a to případ Zelného trhu v Brně není.

Ačkoliv ne všichni kontrolovaní prodejci povinnost informovat zákazníky o původu zboží dodrželi, potravinářská inspekce na Zelném trhu kvituje alespoň ten fakt, že ovoce ani zelenina zde nebývá shnilá.