Volejbalové reprezentantky si zvykají na italského kouče

Brno - Ženská volejbalová reprezentace dnes v Brně zahájila přípravu na Evropskou ligu a poprvé v historii si zvyká na metody zahraničního trenéra. Do národního týmu byl totiž angažován Carlo Parisi, jenž má za sebou v Itálii úspěšnou sezonu. I přes jazykovou bariéru jsou zatím české hráčky spokojené.

Jednapadesátiletý trenér působil již od úvodu setkání se svými svěřenkyněmi klidným dojmem, typický italský temperament se v něm ale koncem tréninku už nezapřel. „Teprve se s týmem seznamuji, a proto někdy musím zvýšit hlas. Je ale to potřeba, pokud chceme letos postoupit na mistrovství Evropy a uspět v Evropské lize,“ vysvětlil první zahraniční trenér ženské reprezentace.

Carlo Parisi si to navíc může dovolit, jelikož ho provází pověst úspěšného profesionála. Zvlášť poslední sezonu, kdy s lombardským týmem Busto Arsizio vyhrál kdeco, může považovat za snovou. První místo v italské lize, zisk italského poháru a na evropské scéně obhajoba vítězství v poháru CEV, tolik klubových triumfů v jednom roce se jen tak někomu nepovede. „Určitě má velkou autoritu, což je hodně důležité, zvlášť u ženského volejbalu,“ přiznává Parisimu reprezentantka Aneta Havlíčková, která pod koučem hraje také v Itálii.

Reportáž Petra Kubáska (zdroj: ČT24)

Jako problém při tréninku se zatím projevila pouze jazyková bariéra. Carlo Parisi totiž neovládá angličtinu a pokyny udílí v rodné řeči. „Myslím, že holky se dřív naučí italštinu, než on češtinu,“ poznamenala s úsměvem Helena Havelková. Sám kouč jí dává za pravdu - naučil se zatím jen dvě česká slova: voda a ramena. „No, pár týdnů to bude trvat, ale nakonec se mi tým přizpůsobí,“ věří si Parisi.

Havelková po pěti letech odchází do Ruska

Smečařka a kapitánka reprezentace Havelková dnes také přišla s jednou novinkou. Po pěti letech, které strávila v Bustu Arsiziu, přestupuje do ruského Krasnodaru. „Jsme rádi, že jsme získali takovou hráčku, která patřila k nejlepším v italské lize,“ citoval manažera Dynama Andreje Makarova server via-volley.cz. Smlouvu s Krasnodarem Havelková podepsala na jednu sezonu.

Česká volejbalistka Helena Havelková
Zdroj: ČT24

Podle volleycountry.com do Krasnodaru nejspíš zamíří i přítel Havelkové, argentinský hráč Facundo Conte, který dosud hrál v Itálii za Pallavolo Gabeca.