Minipivovary jsou mezi lidmi stále oblíbenější

Ostrava - Minipivovary zažívají boom. Jejich originální piva jsou mezi lidmi stále oblíbenější. Nejvíce minipivovarů je v Praze a na Severní Moravě a ve Slezsku. Jak potvrzuje svaz malých pivovarů, který dnes poprvé zasedal v Ostravě, rychle jich přibývá. Konkurence se ale nebojí. Trápí je něco jiného – nedostatek sládků.

Malých pivovarů přibývá jako hub po dešti. Lidem jejich pivo zachutnalo. „Máme jednu obrovskou výhodu, my nabízíme pivo v okamžiku, kdy je nejlepší, nefiltrované, krásně svěží pivo,“ říká prezident Českomoravského svazu minipivovarů Jan Šuráň. Minipivovary umí uvařit všechny známé druhy piv, i zahraniční. Úspěšné jsou ale hlavně speciály a nové chutě.

Pivovary dnes už většinou mají kromě výčepu také restauraci a nabízejí třeba pivní koupele nebo exkurze. Tzv. pivní turistika je mezi lidmi stále oblíbenější. „Rádi ochutnávají, rádi srovnávají, navštěvují různé pivovary, vracejí se k tomu svému, je to prostě takový nový trend,“ potvrdil Jan Šuráň. V České republice vaří pivo už zhruba 120 minipivovarů a další přibývají. Základní vybavení pivovaru se dá pořídit už za půl milionu korun.

Reportáž Jany Dronské (zdroj: ČT24)

Na severní Moravě a ve Slezsku je momentálně 21 minipivovarů, konkurence se ale neobávají. „My růst počtu pivovarů a otvírání nových nevnímáme jako konkurenci, protože my jsme opravdu specifičtí,“ tvrdí manažer Zámeckého minipivovaru v Ostravě – Zábřehu Radovan Koudelka. S narůstajícím počtem pivovarů, ale nastal problém – chybí sládci, kteří jsou při výrobě piva nejdůležitější. Oživit staré české řemeslo chce Svaz minipivovarů mimo jiné také prvním velkým festivalem na Pražském hradě.