AVÍZO: Staročeské máje tuto sobotu v Hlásné Třebani a ve Všeradicích u Berouna

Festival Staročeské máje - největší středočeská přehlídka folkloru - pokračuje tuto sobotu 19. května ve Všeradicích a Hlásné Třebaní. K největším tahákům bude bezesporu patřit vystoupení krajanské kapely rumunských Čechů či Elčovické dudácké muziky ze Strakonic. Na obou místech také místní chasa předvede tradiční tanec z dob českého obrození českou besedu.

Kromě přehlídky tanečníků a muzikantů organizátoři v obou obcích divákům nabízejí průvody krojovaných účastníků, ceremoniály žádání o právo, dražby a kácení májek či taneční zábavy.

Staročeské máje ve Vinařicích
Zdroj: ČT24/Miloslav Frýdl

Zastavení v pěti obcích už má za sebou letošní, třináctý poberounský folklorní festival Staročeské máje. Uplynulý víkend diváky v Letech u Prahy, Mníšku pod Brdy a Černošicích-Mokropsech doslova uhranul soubor Valašský vojvoda, který k Berounce dorazil z podbeskydských Kozlovic.

Soubor, který má za sebou nahrávky v rozhlase i televizi a vystupoval například také v Římě, před papežem, předvedl v sobotu v Letech i Mníšku a v neděli v Mokropsech dynamické, temperamentní vystoupení, které stovky návštěvníků zvedalo z lavic. A občas jim i nahánělo strach – to když se Valaši při odzemku oháněli čakany…

Kromě Valašského vojvody se na Staročeských májích, které se vedle tří výše zmíněných míst uplynulý víkend konaly ještě ve Vinařicích u Berouna, představily dvě desítky dalších souborů z celé republiky. Připraveny ale byly i další „atrakce“ – stylovými jarmarky počínaje, ceremoniály žádání o právo či pobožnostmi pokračuje a kácením májky nebo tanečními zábavami konče.

XIII. POBEROUNSKÝ FOLKLORNÍ FESTIVAL STAROČESKÉ MÁJE 2012

VŠERADICE, u hospody, sobota 19. května od 12.30

* Elčovická dudácká muzika * Dechovka Skalanka * Rumunští Češi * Třehusk

* Proměny * Krojovaná chasa * MŠ Všeradice * Česká beseda

* Od 20.00 Taneční zábava Na Růžku, hraje Skalanka

HLÁSNÁ TŘEBAŇ, náves, sobota 19. května od 15.00

* Třebaňáčci * Pozdní sběr * Rumunští Češi * Elčovická dudácká muzika

* Holky v rozpuku * Krojovaná chasa * Česká beseda

* Od 20.00 Májová zábava v sokolovně, hraje Karavel

Zadní TŘEBAŇ, náves, sobota 26. května od 8.00

* Domažlická dudácká muzika * Postřekovský národopisný soubor * Dechovka Hájenka * Notičky * Krojovaná chasa * MŠ a ZŠ Zadní Třebaň * Česká beseda

* Od 20.00 Taneční zábava ve Společenském domě 

KARLŠTEJN, náměstí, neděle 27. května od 13.30

* Ledecká dudácká muzika * Pramínek * Motáček * Šarvanci * Cimbálová muzika

* Proměny * Třehusk * ZŠ Karlštejn * Moravská beseda

Přiložené fotografie jsou ze Staročeských májů z uplynulého víkendu.

Miloslav Frýdl