Díky nové metodě pacienti zhubnou a zbaví se i cukrovky

Ostrava - Zítřejší Evropský den obezity varuje před epidemií nadbytečných kil a jejich riziky. Mezi ta největší patří cukrovka. Pro těžce obézní diabetiky představuje dvojnásobnou naději operace žaludku. Vedle zhubnutí má i další efekt, podle lékařů revoluční - zmírní nebo úplně vyléčí cukrovku. Nejnověji se provádí takzvaná palačinka.

Byla štíhlá a sportovala, pak ale po třech operacích páteře se paní Jiřina hýbat nemohla a kila šla nahoru. Nepomáhalo nic. „Zkoušela jsem různé diety, chodila jsem k doktorům i prášky jsem brala, měla jsem už 116 kilo,“ vzpomíná. Lékaři jí doporučili operaci – zmenšení žaludku. Svou roli hrál i fakt, že se už tři roky léčila s cukrovkou. „Vybíráme tam pacienty, kteří mají body mass index nad35, azároveň mají nějaké interní nemoci, které s obezitou souvisejí,“ říká interní lékařka Vítkovické nemocnice v Ostravě Júlia Chripková. Operatér žaludek dvakrát zaroluje a sešije speciálním stehem, objem je tak pouhých asi 150 mililitrů. Paní Jiřina má po sedmi měsících o 27 kilo méně a navíc léky na cukrovku mohla vysadit.

Reportáž Silvie Klekové (zdroj: ČT24)

Razantní zlepšení zdravotního stavu nebo dokonce ústup cukrovky po operaci žaludku se ale týká pouze diabetiků druhého typu a nehodí se pro úplně každého pacienta. „Rozhodně to můžeme chápat jako revoluční metodu, protože všichni jsme se učili, že cukrovka je nevyléčitelná,“ řekla diabetoložka Městské nemocnice Ostrava Jitka Jurková. Typů zákroků je víc a hradí je zdravotní pojišťovny. Pro pacienty platí, že mohou jen malé porce a měli by se hýbat.

Více v magazínu Tep, v sobotu tentokrát po půl desáté dopoledne a v neděli ve 22:05 na ČT24.