Zemědělci v rámci protestů zpomalovali dopravu také v Moravskoslezském a Olomouckém kraji

Ostrava, Olomouc - Více než dvě stovky zemědělských strojů vyjely dnes na silnice v Moravskoslezském a Olomouckém kraji. Zemědělci pomalou jízdou protestovali proti záměru vlády zrušit takzvanou zelenou naftu a zavést spotřební daň na tiché víno. Dvouhodinový protest se obešel bez výrazných dopravních komplikací.

Devět hodin ráno. Kolona traktorů vyráží z Bruntálu po silnici první třídy do Rýmařova. Pomalou jízdou chtějí zemědělci upozornit na svůj nesouhlas s plány kabinetu na zrušení daňové výhody na naftu využívanou pro rostlinnou výrobu. Na severní Moravě se do protestů aktivně zapojilo 60 řidičů zemědělské techniky, stejný počet pak v rámci svých běžných jízd. Pomalu jedoucí stroje blokovaly provoz na šesti úsecích silnic první třídy. V Moravskoslezském kraji se největší kolona zemědělské techniky vydala na silnici mezi Opavou a Krnovem. Jelo v ní 15 traktorů s vlečkami. Pomalu jedoucí kolona byla dlouhá asi kilometr a někteří řidiči ji riskantně předjížděli. Přesto k nehodám nedošlo. „Žádné výrazné komplikace v dopravě jsme nezaznamenali,“ potvrdila mluvčí Policie ČR MS kraje Daniela Vlčková. Zemědělci z Opavska se obávají hlavně nedaleké polské konkurence. „Kdyby došlo ke zrušení té zelené nafty od příštího roku, tak by v podstatě oni měli naftu o devět korun levnější,“ vysvětluje ředitel Regionální agrární komory MS kraje Robert Kučera.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Olomouc: kolona 20 traktorů projela dvakrát městem. Tlampače lidem vysvětlovaly důvod protestu: „Protestujeme proti záměrům vlády Petra Nečase. Chceme zachovat vratku zelené nafty.“

V Olomouckém kraji se k protestům připojili zemědělci také v Šumperku, Prostějově a Přerově. I tady s technikou projeli městem. Zemědělci tvrdí, že pokud vláda neustoupí, zvažují, že zpomalení dopravy znovu zopakují.