V Hostašovicích je nedostatek vody

Hostašovice - Nedostatkem vody trpí Hostašovice na Novojičínsku. Přítoky z obecních vrtů poklesly kvůli suchému počasí na méně než polovinu běžného stavu. Obec vyhlásila zákaz zalévání zahrad a napouštění bazénů z místního vodovodu. Suché počasí zčásti vyprázdnilo i vodní nádrže. Vodohospodáři ale tvrdí, že vody je v nich zatím dostatek.

Půlnoc z pátku na sobotu. Pracovník obecního úřadu v Hostašovicích uzavírá ventil vodovodu. Obyvatelé budou až do rána na suchu. Kvůli napuštění nádrží už obec zastavila v průběhu května vodu třikrát a zároveň zakázala využití vodovodu pro zalévání zahrad a napouštění bazénů. Obecní vodovod bere vodu ze čtyř vrtů. Jejich přítoky ve špičkách nestačí pokrýt spotřebu. „Na podzim bylo málo srážek, v letošním roce taky je málo srážek a ty spodní vody podle mě prostě jsou slabé,“ říká starosta Hostašovic Zdeněk Kelnar. Kromě nízkého přítoku trápí obec také ztráty ve vodovodní síti. Využila proto rekonstrukci hlavní silnice a zahájila opravy vodovodních přípojek.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Obec už stihla opravit zhruba 50 přípojek. Do budoucna se však stejně nevyhne vybudování nových vrtů. Situace podobné této se totiž mohou zvláště u vodovodů čerpajících podzemní vodu opakovat. Méně vody než je obvyklé, hlásí také toky a přehrady na severu Moravy. Na Morávce jsou zhruba čtyři pětiny objemu oproti normálu. „Za 50 let, co přehrada stojí, jsme nemuseli udělat žádné opatření s odběrem vody,“ tvrdí hrázný přehrady Morávka Ivo Tošenovjan. Podle povodí Odry nedostatek vody v centrálních vodovodech v kraji nehrozí. Meteorologové navíc na druhou polovinu týdne předpovídají déšť.

Vydáno pod