Vyškovská sportoviště se rozpadají, peníze na opravu nejsou

Vyškov - Městská sportoviště ve Vyškově potřebují rekonstrukci. Venkovní část tamního akvaparku, zimní stadion i šatny u sportovní haly jsou v havarijním stavu. Na rekonstrukci ale budou potřeba desítky milionů korun a ty zatím radnice nemá.

Komise v čele se starostou hodnotila technický stav sportovních zařízení. Většina z nich dopadla bídně. Například venkovní bazény akvaparku vznikly v rámci akce Z před třiceti lety. A je to na nich znát. „Každoročně řešíme velké úniky vody, opadané kachličky, čištění dilatačních spár,“ konstatoval vedoucí vyškovských sportovišť Jaroslav Hastík. Sportovní hala je po sedm let staré rekonstrukci v pořádku. Zázemí pro sportovce, tedy to, co zůstává očím diváků skryto, je ale v havarijním stavu. 

Nejhůře ale v hodnocení dopadl zimní stadion. V plechové konzervě, jak je rezavějící hala přezdívána, je v úplném pořádku jen její ocelová konstrukce. Zbytek jakoukoliv chuť sportovat kazí. „Rekonstrukci potřebuje zázemí jak pro hokejisty, tak pro zaměstnance, a i veřejné záchody,“ vyjmenoval vedoucí stadionu Petr Přikryl. Problém jsou ale i vysoké náklady na výrobu ledu, špatné rozvody topení a střecha, kterou při dešti zatéká.

Reportáž Filipa Zdražila (zdroj: ČT24)

Na tak rozsáhlé opravy ale město nemá peníze. „Na pořadu dne je půjčka, úvěr, samozřejmě budeme mít i zájem podívat se, jaké jsou možnosti ohledně nějakých dotačních titulů,“ řekl starosta Karel Goldemund. Otázky, jaká sportoviště, kdy a hlavně za kolik Vyškov opraví, chce starosta svým kolegům položit na zářijovém zasedání zastupitelů. Pro dokreslení atmosféry je nepozve jako obyčejně na radnici, ale přímo na chátrající sportoviště.