Na Ostravsku přibývá cévních mozkových příhod

Ostrava - Na Ostravsku rapidně stoupá počet cévních mozkových příhod. Jen loni jich iktové centrum Městské nemocnice ošetřilo bezmála sedm set. Centrum funguje teprve dva roky a už potřebuje kvůli nárůstu pacientů další přístroje. Nemocnice je pořídí za 25 milionů korun.

Mozková mrtvice - život ohrožující stav, který vyžaduje okamžitou lékařskou pomoc. V Česku je nejčastějším důvodem invalidity a druhou nejčastější příčinou smrti. „Ona mrtvice nebolí, takže pacient často ani neví, že tu mrtvici má. Chvíli čeká, přijede sanitka, než ho přiveze, než my provedeme nějakou akutní diagnostiku, takže běží čas,“ varuje před nebezpečím mrtvice vedoucí lékař iktového centra Lukáš Klečka. V Moravskoslezském kraji počet mozkových příhod vysoce převyšuje celorepublikový průměr. Zatímco v České republice se pohybuje kolem dvouset případů ročně na sto tisíc obyvatel, v tomto regionu je to až 350 onemocnění. „Je to určitě na Ostravsku populací, která stárne, dále jsou to špatné stravovací návyky, způsob života, kouření, alkohol,“ uvedl Lukáš Klečka. To, že mozková mrtvice postihuje jen starší lidi, už ale dlouho neplatí. V posledním desetiletí mívají pacienti i méně než 40 let. „Myslím, že nejmladšímu, kterého jsme tady měli, bylo 29,“ potvrdil Klečka.

Reportáž Drahomíry Račákové (zdroj: ČT24)

V roce 2010 ošetřili lékaři v Městské nemocnici 530 mozkových příhod. O rok později 680. Letos jich mají už téměř 300 - a to ještě neuplynul ani půlrok. „Potřebujeme novou přístrojovou techniku, protože počet těch cévních mozkových příhod každým rokem narůstá o mnoho procent,“ vyjádřil se mluvčí Městské nemocnice Ostrava Jiří Maléř. Přibude CT, ultrazvuk i resuscitační lůžka, vše za 25 milionů korun. Většinu peněz poskytla Evropská unie.