Spáleniště v Bzenci se začíná zelenat, vrátily se i ještěrky

Bzenec - Ničivý lesní požár u Bzence na Hodonínsku způsobil podle odhadů lesníků škodu 30 milionů korun, dalších devět milionů stál několikadenní zásah hasičů. Škody začínají sčítat také myslivci. Podle nich přišel oheň v nejméně vhodnou dobu, tedy v období, kdy se rodí například srnčata. Přesto z jejich úst zaznívají i první pozitivní zprávy – les už začíná pomalu ožívat. Spáleniště se zazelenalo prvními rostlinami a vrátily se také ještěrky.

Do bzeneckého lesa se poprvé podíval také myslivec Ivan Polák, aby zjistil, jak moc je poškozený jeho revír. „Největší škody jsme zaznamenali u mláďat, právě teď je totiž doba jejich rození. Máme tady zhruba 30 kusů srnčí zvěře, takže pravděpodobný úhyn odhaduji kolem 4 mláďat. Kdyby došlo k požáru o měsíc později, tak už by i mláďata dokázala s matkou utéct a nezůstala by v ohni,“ popsal Polák.

Příroda ale navzdory tragédii už pomalu ožívá. Štáb ČT dnes zjistil, že se spáleniště pomalu začíná zelenat a vrátili se i drobní živočichové – například ještěrky.

Myslivec Ivan Polák o zvěři a rostlinách (zdroj: ČT24)

Lesníky čeká náročný úkol - sehnat 1,5 milionu semenáčků

Odhadovanou výši škod už zveřejnily také Lesy ČR. „Jde o necelých 30 milionů korun s tím, že jsme vyčíslili škody pouze na lesních porostech a půdě, nikoliv na cestách nebo zvěři,“ uvedl lesník Bohumil Pipal. Částku může ještě změnit to, za kolik se podaří ohořelé dřevo prodat.

Obnovit les chce podnik do dvou let. Nejprve bude nutné les vyčistit a vykácet ohořené stromy, které by postupně odumřely. Teprve poté začne výsadba. „Většinou vysázíme opět borovice lesní, protože ta na extrémních stanovištích nejlépe odrůstá. Budeme se sem snažit vložit také nějaké protipožární prvky, například pruhy listnatých dřevin,“ upřesnil Pipal. 

Lesníky teď čeká náročný úkol – sehnat 1,5 milionu malých stromků, kterými by požářiště osadili. „Za jak dlouho se les podaří obnovit, hodně záleží právě na tom, jestli seženeme sadební materiál. V takovém množství je to mimořádná záležitost,“ řekl Pipal.

Příčinu požáru vyšetřuje policie

Zásah po požáru ukončili hasiči dnes. Na místě zůstává jen osm hasičů, kteří budou místo následující dva týdny hlídat. Zda za obrovským požárem stojí nedbalost, úmysl nebo něco jiného stále vyšetřuje policie. „Jsou zajištěné stopy a nyní vyslýchají svědky. Policie stanovila několik verzí od úmyslného zapálení po nedbalost. Všechny musíme prověřit,“ řekl policista Jan Miškeřík. Policie se zabývá i možností, že požár vznikl na blízké střelnici.

Lesní požár vypukl v oblasti, které se kvůli písčitému podloží přezdívá Moravská Sahara. Oheň zasáhl plochu o rozloze 200 hektarů a zničil většinu borového lesa, jenž na některých místech vyrůstal až devadesát let. Práci hasičů komplikoval těžko přístupný terén, protože se hasičská auta na písčitých cestách propadala, a také vítr, který oheň rozfoukával.

Od čtvrtka se na hašení vystřídalo 1 500 hasičů ve 204 jednotkách. Na pomoc při tom měli celkem šest vrtulníků a letadel. K největšímu požáru za 15 let přivolali jihomoravští hasiči kolegy z deseti dalších krajů, a dokonce i slovenské hasiče. Jejich zásah stál devět milionů korun, jeden milion korun hasiči potřebovali na nákup nafty.