Krize v opavské kulturní organizaci

Opava - Opavskou kulturní organizací OKO zmítají problémy. Nová ředitelka Daniela Pekárková není ve funkci ještě ani rok a už se proti ní postavila velká část zaměstnanců. A pochybení potvrdila i kontrola z opavského magistrátu.

Devět z patnácti zaměstnanců sepsalo stížnost na současnou ředitelku Danielu Pekárkovou. Důvodem je údajný přehlíživý vztah k zaměstnancům a způsob, jakým vede Opavskou kulturní organizaci. „Především nám šlo o nelidský, nevstřícný i arogantní přístup k nám zaměstnancům i k veřejnosti. Opavská kulturní organizace neměla ještě nikdy tak špatné jméno u veřejnosti. Ta situace dospěla do takového stadia, že pět zaměstnanců dává výpověď,“ uvedl galerista Domu umění Martin Klimeš.

„Dnes ráno jsem měla schůzku se zaměstnanci organizace, kde jsem je seznámila s výsledkem kontrol a stanoviskem rady města a zatím tedy nechávám na rozhodnutí zaměstnanců, jak se k tomu postaví,“ vyjádřila se ředitelka Daniela Pekárková.

Reportáž Kateřiny Racek Vadinské (zdroj: ČT24)

Zaměstnancům vadí i špatná organizace, nedostatečná bezpečnost na pracovišti a dlouhá pracovní doba. „Ta organizace správně neinformovala zaměstnance o délce dovolené, výpovědi, termínu splatnosti mzdy, místu a způsobu výplaty mzdy, ale ty věci jsou spíš jen informační nedostatky. Já tam nevidím nějakou výraznou závažnost,“ řekla vedoucí inspektorka Oblastního inspektorátu práce Václava Kociánová.

Opavská kulturní organizace nyní provozuje Obecní dům a Dům umění. Letos na její provoz uvolnilo město 16,5 milionů korun. O osudu organizace a jeho ředitelky definitivně rozhodnou opavští radní 30. července.