Světový den roztroušené sklerózy

Klimkovice - Světový den roztroušené sklerózy si připomněli pacienti a jejich blízcí v Sanatoriích Klimkovice. Přijelo 130 lidí ze čtyř evropských zemí. Lékaři nemocným poskytovali rady, jak příznaky choroby zmírnit. V Klimkovicích ještě letos vznikne Odborný léčebný ústav, který pacientům poskytne specializovanou péči.

Roztroušená skleróza - říká se jí nemoc mladých. Lékaři ji u pacientů diagnostikují už mezi dvacátým a čtyřicátým rokem. Je to nemoc mozku a míchy, kdy dochází ke zničení obalu nervů. Choroba poškozuje motoriku i smysly. A může končit těžkou invaliditou. „V každém případě máme už data o tom, že přibývá přibližně tisíc pacientů v této republice ročně. Takže jich je touto dobou něco kolem 17 až 18 tisíc,“ uvedla vedoucí MS centra VFN Praha Eva Havrdová.

Reportáž Drahomíry Račákové (zdroj: ČT24)

Co roztroušenou sklerózu způsobuje, lékaři zatím nevědí. Zákeřná nemoc je nevyléčitelná. „Ale zase můžeme říct, že máme spoustu léků, které ten průběh ovlivní, pozastaví,“ říká neuroložka Olga Zapletalová. „Bohužel nejsou úplně levné a jsou docela problémy s tím, aby opravdu všichni, kteří je potřebují, mohli být léčeni,“ dodala Eva Havrdová.

Světový den roztroušené sklerózy se koná od roku 2009, každý rok připadá na poslední květnovou středu. Přihlásilo se k němu 200 zemí včetně České republiky.

Vydáno pod