Iva Bittová přijela z New Yorku. Zazpívala i ve Frýdku

Frýdek-Místek - Světově uznávaná zpěvačka a houslistka Iva Bittová, která už několik let žije v New Yorku, měla koncert v evangelickém kostele ve Frýdku-Místku. Umělkyně, která si vytvořila vlastní originální hudební jazyk, přijela do Česka na měsíc. Kromě několika vystoupení natočila v Praze s filharmoniky novou desku.

Bittová vystupuje v poslední době většinou se skupinou Čikori, Škampovým kvartetem nebo jinými originálními muzikanty. Do kostela ve Frýdku-Místku si ale s sebou přinesla jen housle.

„Velmi jsme o ten koncert stáli a stáli jsme hlavně o Ivu Bittovou sólo. Chtěli jsme mít naprosto výjimečný koncert pro toto zvláštní prostředí, které v kostele je,“ uvedla za organizátory Gabriela Zelinková z Národního domu ve Frýdku-Místku.

Reportáž Petry Sasínové (zdroj: ČT24)

„Volím ráda tuto sólovou variantu z toho důvodu, že kontakt s divákem je naprosto blízký. Nemůžete se za nic schovat, musíte dát ze sebe maximum,“ vysvětlovala Iva Bittová.

Zkouška před vystoupením, na které přišlo několik stovek lidí, byla spíše symbolická. „Nechávám se prostředím inspirovat. Netrávím v něm před koncertem moc času. Spíše až během začátku hledám,“ dodala umělkyně.

Bittová bude mít další koncert v regionu opět v půli července, na hradě Hukvaldy a také na festivalu Colours of Ostrava.