Za utýrání tety půjde muž do věznice se zvýšenou ostrahou

Brno - Rozsudek Krajského soudu v Brně si dnes vyslechl sedmačtyřicetiletý Petr Novák z Blanska-Bíliny. Za týrání a surové zbití tety, na jehož následky žena loni v létě zemřela, stráví muž deset let ve vězení se zvýšenou ostrahou. Společně s Novákem před soudem stanuli také dva jeho příbuzní – matka a její bratr. Ti se podle obžaloby na týrání podíleli. Zbitou ženu totiž nechali téměř týden ležet na podlaze. Za neposkytnutí pomoci jim soud uložil desetiměsíční podmínečný trest s odkladem na dva roky.

„Petr Novák, Pavla Nováková a Josef Valíšek jsou vinni,“ zaznělo u soudu. Synovec svoji tetu podle obžaloby opakovaně fyzicky i psychicky týral, bil a vulgárně jí nadával. Podle vyslechnutých svědků se žena synovce velmi obávala. Všechna poranění ženy podle lékařů vznikla dlouhodobým násilím, pitva však provedena nebyla.

Podle svědků Novák svoji tetu nutil, aby mu z vlastního důchodu chodila kupovat cigarety a alkohol, pokud mu je neobstarala, bil ji a vulgárně jí nadával. Rodina žije dlouhodobě ve špatných podmínkách, v domě nemají vodu ani elektřinu. „Když se k nim žena přistěhovala, byla čistá a upravená. Postupně tam ale zpustla,“ vypověděl jeden ze svědků, podle kterého měla žena každou chvíli monokly a modřiny.

Nováková u soudu všechno popřela. „Není to pravda, nic jí nedělal,“ řekla k rozsudku. Podle ní se její rodinu snaží lidé z okolí očernit.

Závěrečné soudní jednání dnes provázela přísná bezpečnostní opatření. Důvodem toho byl včerejší incident v soudní síni, kde matka Petra Nováka vytáhla nůž. Žena hrozila, že pokud soudkyně jejího syna, jenž je ve vazbě, nepustí, podřeže se. Policie teď vyšetřuje, jak je možné, že se žena s potenciální zbraní do budovy soudu vůbec dostala.

Tyran se vymlouval na duševní chorobu

Invalidní důchodce Petr Novák z Blanska-Bíliny měl loni v červnu po rok trvajícím týrání zbít svoji tetu tak, že na následky zemřela. Týrání přihlíželi také Novákova matka a její bratr. Zraněnou ženu nechali téměř týden ležet ve spodním prádle na zemi přikrytou pouze špinavými dekami. Zranění byla velmi vážná – měla zlomený nos, otok mozku a řadu pohmožděnin. Pomohla jí až záchranná služba, kterou do domu přivolala policie. Sousedé ženy totiž nahlásili její zmizení. Hlídka ji našla ležet na zemi zraněnou, podvyživenou a značně dehydrovanou. Žena po měsíční hospitalizaci podle lékařů zemřela na následky poranění mozku.

Proč zraněné nepomohli ani sestra či bratr, částečně vysvětlila výpověď jednoho z nich. „To ona nás všechny trápila. Starali jsme se o ni. Ona hodně pila, dokázala pít rum po sklenicích. Měla slabé srdce, ale nechtěla se léčit. Týrala nás, my jsme jí nic nedělali. Já co jsem mohla, udělala jsem pro ni první poslední. Už jem měla připravené i prášky, že se otrávím, protože ten život s ní, to se prostě nedalo. Jenomže teď je všechna špína na nás, ne na ní,“ prohlásila u soudu Petrova sedmdesátiletá matka.

Muž, který měl utýrat svoji tetu
Zdroj: ČT24/ČT Brno

To stejné tvrdil i Petr Novák, který pobírá poloviční invalidní důchod, užívá léky na nervy předepsané v psychiatrické léčebně. Podle soudu však Novák netrpí žádnou závažnou duševní poruchou, jak se vymlouvá. Nováková s Valíškem se vymlouvali na to, že ženě pomoc neposkytli, protože to odmítala. Podle zjištění soudu však byla žena po útoku v bezvědomí.

Petru Novákovi hrozilo až šestnáct let za mřížemi, jeho matce a jejímu bratrovi, kteří žili společně v jedné domácnosti, pak trest za neposkytnutí pomoci. Ani jeden ze tří obviněných svého jednání u soudu nelitoval. Novákova obhájkyně ihned po vyslechnutí rozsudku podala odvolání. „Nebyla provedena pitva a domnívám se, že policie při vyšetřování udělala mnoho chyb, proto se odvoláváme,“ uvedla advokátka Kamila Mesiarkinová.

Vydáno pod