AVÍZO: Zámek Mníšek během tohoto a dalších víkendů

Zámek Mníšek pod Brdy nabídne tuto sobotu 2. 6. kromě tradičních prohlídek i Loutkovou prohlídku s čertem. Během následujících červnových víkendů se pak chystají i další akce: Noc na Karlštejně, prohlídky s klíčnicí i pohádkové Putování za Večerníčkem.

Mníšecký zámek se stal místem zábavy pro malé děti i dospělé. Od ledna už uspořádali celou řadu prohlídek s pohádkovými bytostmi a velký zájem o ně mají nejen rodiče s dětmi o víkendech, ale také mateřské a základní školy.

Červnové akce na mníšeckém zámku:

2. června

Loutková prohlídka s čertem

9.- 10. června

Magnólie – královna mníšecké zahrady

10. června

prohlídka Tři věže s klíčnicí pana barona

16. června

Loutková prohlídka s čertem

16. června

Pohádková cesta

23. června

prohlídka Tři věže s klíčnicí pana barona

23. června

promítání: Krev v mobilech

29.- 30. června

muzikál Noc na Karlštejně

„Jsou chvíle, kdy otvíráme i v pondělí, to bývá normálně zavřeno. Zájem je letos opravdu velký a my jsme připravili i nová témata prohlídek,“ říká zástupkyně Lenka Pružinská.

„V sobotu 2. června bude zámkem na Loutkovém okruhu provádět čert a děti uvidí třináct loutek v životní velikosti od akademické malířky Dagmar Renertové z Řevnic. Nejoblíbenější loutkou mezi dětmi je čert Brdík a vodník ze zámeckého rybníka,“ dodává Lenka Pružinská.

V neděli 10. června přijde děti provést zámkem dost upovídaná klíčnice barona Kasta, která pořád něco ztrácí nebo zapomíná, takže prohlídka s ní je hotové dobrodružství. Snad nezapomene, kam si dala klíče od zámeckých komnat nebo kudy vede cesta? Co na programy pro děti říkají dospělí? „Máte jedny z nejúchvatnějších dětských programů,“ nešetří chválou na adresu průvodkyň, které svou práci dělají opravdu rády.

16. června je pro děti připraveno Putování za Večerníčkem. Startuje se ve 14.00 hodin ze zámecké zahrady a budeme putovat až k zámeckému rybníku. Umíte děti složit večerníčkovou čepici nebo upéct dort? Na konci cesty vás čeká zábava v maskérně a kostymérně, jakou mají v opravdové televizi. Akci již tradičně připravuje Oáza ve spolupráci s dalšími organizacemi z Mníšku pod Brdy.

Na zámku již také probíhá předprodej vstupenek na muzikál Noc na Karlštejně. Letos naposled, a to v pátek a sobotu 29. -30. června, uslyšíte známé písničky Karla Svobody a uvidíte notoricky známý příběh o zakázané lásce ve zdech Karlštejna, o intrikách krále cyperského a vévody bavorského. Tento nádherný duel sehrají Petr Jančařík a Jan Rosák. Nezapomenutelný zážitek pro vás na nádvoří zámku chystá císař Karel IV., Vladimír Čech, kterého znovu přemůže láska. Pešek, jehož si zahraje Lumír Olšovský, kromě Aleny miluje dobré jídlo a jistě vám, návštěvníkům muzikálu, bude také nabízet, stejně jako vloni. Hvězdné obsazení doplní řevničtí ochotníci, kteří v legraci a zábavném pojetí nezůstanou divákovi také nic dlužni. Představení stojí 190 Kč a v ceně je zahrnuta krátká prohlídka II. prohlídkového okruhu mníšeckého zámku před představením. „Nc na Karlštejně byla vyprodána každý rok a lidé z ní odcházeli dobře naladěni, a to i když byla třeba trošku zima,“vzpomíná Lenka Pružinská. No není divu, vždyť tady nám láska a dobrá vůle nakonec zvítězila.

Zejména pro milovníky zámeckých parků a zahrad je vyhrazen druhý červnový víkend, kdy budou probíhat v rámci projektu Oživlé památky komentované prohlídky mníšeckého parku s názvem Magnólie – královna mníšecké romantické zahrady. Průvodkyně se bude věnovat parku nejen po stránce historické a stavební, ale i botanické.

23. června od 20:30 hodin zveme na promítání dokumentárního filmu Krev v mobilech. Napadlo někdy někoho, že se v našich mobilech mohou skrývat vzácné minerály potřísněné krví obětí války v Demokratické republice Kongo? Ne, to není žert. Více již dánský režisér Frank P. Poulsen.

Marie Charvátová, Mníšek pod Brdy

Vydáno pod