Rýmařovské divadlo připomnělo temnotu Heydrichiády

Ostrava - Lyrický muzikál Romeo, Julie a tma představí Praze rýmařovská divadelní společnost Severské Pradivadlo. Tragickou novelu Jana Otčenáška, která  zachycuje okamžiky po atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha, zahrají rýmařovští 3. června v pražském  divadle Disk. Tíživou atmosféru období Heydrichiády divákům přiblíží i dobová projekce, která je součástí celého představení.

Romeo, Julie a tma, drama, které je smutnou výpovědí o době plné bezpráví, útlaku, vražd, ale i lásky studenta Pavla a židovské dívky Ester, kteří společně čelí nacistickému pronásledování.

„Záměr naší hry Jana Otčenáška, Romeo, Julie a tma je v podstatě ten, že jsme chtěli vyzkoušet úplně jiný žánr - lyrické muzikálové drama,“ uvedl režisér a principál Pradivadla Jiří Konečný.

Reportáž Kateřiny Racek Vadinské (zdroj: ČT24)

Podezíravost, strach z udání a smrt. Protiváhu této temnotě tvoří okamžiky štěstí dvou zamilovaných při pozorování hvězd.

Natálie Holíkova, představitelka Ester, studentka Janáčkovy konzervatoře v Ostravě.
„K roli Ester jsem se dostala náhodou. Snažím se ji pochopit, ale je to těžké, protože je Židovka a utíká před smrtí. Je mi blízká, ale nevím, jestli bych tohle zvládla,“ řekla představitelka Ester Natálie Holíková, studentka Janáčkovy konzervatoře v Ostravě.

Atmosféru hry umocňují nejen dobové projekce heydrichiády, ale i moment, kdy se umírající Ester promítá její život před očima.

„Snažil jsem se dělat Romea, Julii a tmu tím způsobem, abych ji přiblížil i mladým lidem, kterým mnohdy druhá světová válka nic neříká,“

Pro divadelní společnost Severské Pradivadlo je Romeo, Julie a tma již šestou úspěšnou hrou od svého založení v roce 2007.