Ministr Chalupa lákal lidi do jeskyní

Olomouc - Přilákat více návštěvníků do jeskyní v České republice chce nová kampaň ministerstva životního prostředí, kterou dnes v Mladečských jeskyních na Olomoucku odstartoval ministr Tomáš Chalupa. Akce potrvá celý měsíc a lidem nabídne řadu přednášek, výstav a dalších zajímavých akcí.

Největší význam jeskyní netkví v krápnících, ale v obrovském množství vykopávek. Bylo v nich objeveno nejstarší pohřebiště cromagnonského člověka v Evropě. Žil tam před 31 tisíci lety. Mladečské jeskyně ročně navštíví 20 tisíc lidí. Cílem kampaně je, aby se tento počet zvýšil. „Je to program zaměřený na návštěvníky z celé země, chceme jim ukázat, že máme 14 zpřístupněných jeskyní,“ uvedl ministr životního prostředí Tomáš Chalupa.

Reportáž Martiny Vysloužilové (zdroj: ČT24)

Areál má nedávno za sebou rozsáhlou rekonstrukci za 26 milionů korun. Místní si od toho slibují, že obnova přiláká více turistů a tím se zvýší i zájem podnikatelů. „Jsme rádi za každou dobrou investici do obce, která by nám přinesla peníze do rozpočtu,“ řekl starosta Mladče Václav Arnoš. Investice do jeskyní nekončí. Expozice se rozšíří – její autoři chtějí co nejvíce přiblížit život cromagnonských lovců. Plánují například projekce na stěnách.