Ombudsman kritizuje rozhodčí doložky v nájemních smlouvách

Veřejný ochránce práv kritizuje praktiky některých měst a obcí, které do nájemních smluv začaly přidávat tzv. rozhodčí doložky. Podle Pavla Varvařovského nelze nájemní vztah řešit za použití nástroje, který je určený spíše pro obchodní vztahy. Užití rozhodčí doložky znamená, že při vzniku nějakého sporu nebude rozhodovat soud, ale arbitr.

Podle ombudsmana si musí města a obce uvědomit, že bydlení a právo na důstojné bydlení je jedním ze základních lidských práv, a proto ho nelze řešit takovouto doložkou. Nic nenamítá proti doložce, kterou si dá do smlouvy soukromý pronajímatel jednoho nebo několika bytů, ovšem radnice mají podle ombudsmana plnit i jistou sociální a etickou funkci. S tou se používání rozhodčích doložek neslučuje.

Rozhodčí doložky používá například radnice v Brně Králově Poli. Není jediná. Na ombudsmana se obrátili úředníci jednoho severočeského města, kde politici také chtěli dát do smluv rozhodčí doložky. Úředníkům města se ale takový postup nezamlouval. Zastání se dočkali právě u ombudsmana. Ten musí zachovávat mlčenlivost, proto nemůže prozradit, o které město se jedná.

Rozhodčí doložka se obvykle používá ve smlouvách, kde je postavení obou stran vyrovnané. Ve vztahu velké město a sociálně slabý nájemce nelze o nějaké rovnosti hovořit, ale lidem často nezbývá než doložku podepsat. Právě proto, že lidé nemají moc šancí smlouvu odmítnout, ombudsman tuto praxi nedoporučuje.

Ombudsman Pavel Varvařovský (zdroj: ČT24)