Brno je definitivně zpátky v lize, Ústí neuspělo s odvoláním

Praha – Po roce se do první fotbalové ligy s definitivní platností vrací brněnská Zbrojovka. V druhé nejvyšší soutěži sice skončilo Brno až na čtvrtém místě, jenže ústecký stadion nesplňuje prvoligové standardy a stejně tak Ústí nebylo úspěšné ani s odvoláním proti neudělení prvoligové licence. Třetí Sokolov se o postup neucházel. O konci ústeckých nadějí na postup rozhodl licenční tribunál FAČR, následně rozhodnutí potvrdilo i ligové shromáždění.

Ústí si vítězstvím v druhé lize vybojovalo právo na postup mezi elitu, jenže jeho stadion nesplňuje podmínky pro profesionální soutěže – ať už zázemím, chybějícím vyhříváním trávníku či absencí osvětlení. Před dvěma lety bylo Ústí umožněno hrát první ligu v nedalekých Teplicích s podmínkou, že bude zahájena rekonstrukce vlastního stadionu. Ta však dosud nezačala. Stadion určitě nebude dokončen dříve než v roce 2015.

Ústeckému klubu nebyla udělena licence pro první ligu ani po odvolání. Promluvit do toho mohlo ještě ligové shromáždění, které hlasovalo, zda dovolí Ústí hrát znovu v Teplicích. „Výraznou většinou jsme se shodli jim to neumožnit,“ řekl místopředseda FAČR za ligu Dušan Svoboda.

Třetí Sokolov se ani neodvolal proti neudělení licence pro první ligu. Na řadu tak přišlo čtvrté Brno, jež dostalo licenci pro ligu už při prvním udělování ze strany licenční komise.

Stadion v Ústí nad Labem
Zdroj: ČT24/ČT4

Do ligy se tak po roční pauze vrací její tradiční účastník, který nejvyšší soutěž hrál pravidelně od roku 1992 až do loňska. Nejslavnější období prožíval už v polovině 70. let, kdy pod vedením trenéra Josefa Masopusta patřil k předním klubům, jenž svůj jediný titul získal v roce 1978.

Po loňském sestupu prošel tým výraznou obměnou. Po podzimu byl ve druhé lize až čtrnáctý, během zimy se však týmu ujal trenér Petr Čuhel. Na jaře získalo Brno nejvíce bodů ze všech a poskočilo až na čtvrtou příčku.

Vydáno pod