Chrám Švedagon láká turisty do Barmy

Rangún – Zatímco vůdkyně opozice a čerstvá poslankyně Su Ťij poprvé vycestovala z Barmy do zahraničí, čím dál tím víc turistů tam naopak míří. Padesátimilionová země se začala pomalu otevírat světu. Letos by tam mohlo přijet až milion cizinců. Zchudlá země příjmy z cestovního ruchu nutně potřebuje, vláda navíc slibuje, že je investuje do obnovy infrastruktury.

V Barmě se nachází jedna z nejkrásnějších památek planety - chrám Švedagon v Rangúnu. Mniši ho postavili před dva a půl tisíci lety, dnes představuje nejstarší pozlacenou pagodu nejen tady, ale i na světě. Stometrovou kopuli obklopují desítky menších chrámů a uvnitř je prý schovaný vzácný poklad - osm pramenů vlasů Buddhy. Donedávna byl tento skvost ukrytý před očima veřejnosti.

Vojenská junta držela celou zemi v izolaci téměř půl století. Buddhističtí mniši vzdorovali nenásilným odporem. Když režim v roce 2007 brutálně potlačil takzvanou šafránovou revoluci, stovky jich zavřel do vězení. Svatyni Švedagon hlídali vojáci a policie. První civilní vláda je sice stále pod silným vlivem armády, opatrně ale zavádí reformy a opozice se v březnu poprvé účastnila voleb. Nejznámější disidentka Su Ťij už není v domácím vězení, ale jako poslankyně v parlamentu. Za mřížemi ale zůstalo 918 politických vězňů.

V Barmě se netrhnou dveře, chybí tu ale infrastruktura a hotely

Evropská unie a Spojené státy přesto tyto první krůčky k demokracii odměnily, pozastavily obchodní embargo a zmírnily sankce. Světoví politici si v posledních měsících v Barmě podávají dveře, poprvé ji navštívila i americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová. Tajuplný Švedagon ji nadchl, chrám denně přivábí kolem tisíce turistů.

Podle ministerstva pro cestovní ruch loni Barmu navštívilo 790 tisíc cizinců, letos by se jejich počet mohl vyšplhat až k milionu. Nemůžou ale čekat žádný komfort, chybí zde totiž infrastruktura i hotely. A to i přesto, že většina příjmů z turistiky padá do státní kasy. Vláda ale slibuje, že peníze investuje do obnovy země. Barma zatím zůstává panenskou destinací. Bude jí to stát ještě hodně reforem i peněz, než se o turisty začne přetahovat se sousedním Thajskem.

Barma se otevírá turistům (zdroj: ČT24)