Policisté zadrželi kamion, který vážil o 120 tun více, než je povoleno

Bohumín - O 120 tun více, než je povoleno, vážil kamion, který dnes zadrželi policisté v Bohumíně. Řidič polské dopravní společnosti neměl navíc ani povolení, které by mu povolovalo nadměrný náklad převážet. Na místě musel zaplatit kauci. Majiteli dopravní společnosti hrozí až půlmilionová pokuta.

Devět náprav a náklad, který policisty šokoval. Během vážení se ručička zastavila na čísle 171. Tolik tun vážil kamion i s nákladem. Povolených je 48. Navíc byl také téměř dvakrát tak dlouhý, než kolik povolují české zákony. „Chybí mu povolení k zvláštnímu užívání komunikací pro nadměrné náklady a dále mu chybí doklad k nákladu,“ dodal referent vzdělávání SOD Luděk Florian.

Reportáž Venduly Horníkové (zdroj: ČT24)

Kromě toho, že náklad byl mnohem těžší, než je povoleno, byl také špatně upevněný. „Celková váha, kterou ten řetez udrží, je 30 tun, přičemž ten transformátor váží 96, to znamená, že ten náklad v případě, že by vozidlo narazilo nebo prudce zabrzdilo, by ty řetězy nebyly schopny udržet,“ dodal Luděk Florian. Kamion směřoval z Bohumína do Kladna. Podle odborníků mohla mít přeprava nákladu za následek vyjeté koleje a zničené mostní konstrukce.