Olomoučtí sokoli slavili 150. výročí organizace

Olomouc - Sokol slaví 150 let od svého založení. I když jeho zlaté časy zhatila druhá světová válka a 40 let komunismu, pořád funguje naplno a po celém Česku sdružuje přes 180 tisíc členů. Výročí si dnes připomněli i příslušníci olomoucké župy - na slavnosti na Horním náměstí.

Na oslavu sokolské stopadesátky přišly desítky příznivců i cvičenců. Jen v Olomouckém kraji je totiž 12 tisíc členů Sokola. Dnešní přehlídkou oslavy nekončí. Už tuto sobotu sokolové z celého Olomoucka zamíří do Přerova na krajský sjezd. Předvede se na něm více než 1600 cvičenců. Ke 150. narozeninám si olomoučtí sokolové dali také výstavu, kterou slavnostně zahájí zítra ve Vlastivědném muzeu.

Olomouckých sokolů bylo v dobách slávy po celém kraji asi 16 000. Jejich minulost nebyla ovšem jen růžová. V domácím a zahraničním odboji padlo 189 členů. „Sokolská župa vznikla v roce 1927. Jejím prvním starostou byl František Smrčka,“ uvedl župní vzdělavatel Vilém Klega. Největší oslavy sokolského výročí propuknou až 1. července. To se v Praze koná 15. všesokolský slet. Jen z Olomouckého kraje se na obrovské shromáždění cvičenců chystá 1600 lidí.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)