Radim Lauko zůstává místostarostou Ostravy-Jihu

Ostrava - Radim Lauko vyloučený v květnu z ČSSD zatím zůstane místostarostou městské části Ostrava-Jih, přestože musel čelit obvinění z falšování členských přihlášek. Podle původních předpokladů měli dnes o jeho odvolání hlasovat zastupitelé. Klub ČSSD však Lauka podpořil, a zastupitelstvo se tak tímto bodem vůbec nezabývalo.

Třicetiletému Radimu Laukovi i nadále patří post místostarosty Ostravy – Jihu, a to i přesto, že ho městská konference ČSSD ze strany vyloučila. O jeho setrvání rozhodl zastupitelský klub sociálních demokratů. „Samozřejmě jsem rád, protože zastupitelé evidentně hodnotili moji práci,“ vyjádřil se Lauko. Důvody, proč byl z ČSSD vyloučen, jsou tři. Měl falšovat členské přihlášky, snažit se platit po termínu stranické příspěvky za další členy a porušovat dobré mravy při jednáních se sociálními demokraty na veřejnosti. „Ty důvody, které zaznívají, já nepovažuju v podstatě za relevantní. V samotném usnesení kteréhokoliv orgánu, který o tom rozhodoval, žádné důvody uvedeny nejsou,“ řekl Lauko.

Reportáž Martina Laštůvky (zdroj: ČT24)

Odstoupení Radima Lauka žádala ostravská ČSSD. „My budeme požadovat po starostovi Sibinském a místostarostovi Plankovi, který je předsedou klubu, vysvětlení, proč Lauko zůstal místostarostou,“ uvedl předseda ostravské ČSSD Adam Rykala. „Já musím názor klubu respektovat a většinový názor klubu byl takový, že pokud se celá kauza s vyloučením pana Lauka ze strany neuzavře, tak do té doby by měl pan místostrarosta zůstat ve funkci,“ reagoval Karel Sibinský.

Lauko podal proti rozhodnutí o zrušení členství v sociální demokracii odvolání, kterým se bude zabývat krajská konference strany koncem roku. Do té doby má zřejmě místo na radnici jisté a nevadí to ani koaliční ODS. Pokud bude Radima Lauka klub zastupitelů podporovat i nadále, podle vedení strany nemá ČSSD žádnou možnost, jak jeho odvolání prosadit.