Začínají opravy krajských silnic, potrvají do podzimu

Ostrava - Jedenáct nejhorších úseků silnic druhé a třetí třídy v Moravskoslezském kraji projde v následujících měsících důkladnou rekonstrukcí. Hejtmanství za to zaplatí půl miliardy korun, většinou peněz přispějí evropské fondy. Původně se mělo opravovat už vloni, kraj ale tendr odložil.

Silnice z Nového Jičína do Kopřivnice. Podle silničářů nejhorší komunikace v kraji. Desítky výtluků a záplat znepříjemňují jízdu hlavně mezi obcemi Rybí a Závišice. Právě stav tohoto úseku se stal impulsem ke vzniku internetové ankety Výmoly.cz. Teď má šanci, že z ní definitivně zmizí. Na konci června začne rekonstrukce. Na opravu hlavní silnice čekají také v Palkovicích na Frýdeckomístecku. Na jednom místě se vozovka dokonce sesouvá. „Ta cesta je rozbitá už více než 5 let. Stížnosti jsou jak od šoférů kamionů, tak od šoférů autobusů i soukromých aut,“ uvedl starosta Palkovic Radim Bača. Opravy 11 silnic vyjdou kraj na více než 500 milionů korun, 350 milionů dodají evropské fondy. Konkrétní úseky kraj zvolil z takzvané Bílé knihy, seznamu plánovaných silnic a nejhorších míst na stávajících cestách.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Motoristé se musí připravit na zdržení. Jezdit se bude většinou střídavě v jednom pruhu. „Součástí všech 11 úseků jsou rekonstrukce mostních objektů, případně budování nových, rozšiřování komunikace, odvodnění,“ upřesnil vedoucí odboru evropských projektů Hynek Orság. Stavět se přitom mělo už vloni. Tehdy ale kraj výběrové řízení zrušil, když uznal připomínky firem k příliš tvrdým podmínkám tendru. Průtahy pak odsunuly práce až na letošní rok.

Vydáno pod