Od dalšího kácení v parku radnice ustoupit nechce, chybí jí ale peníze

Veselí nad Moravou - Vlnu nevole vzbudilo rozsáhlé kácení v zámeckém parku ve Veselí na Moravou. Na jaře tam byly pokáceny necelé tři stovky stromů a vzhled parku se tím výrazně změnil. Před nespokojené obyvatele, kteří sepsali petici proti další chystané etapě revitalizace, v pátek odpoledne předstoupil sám autor projektu Milan Svoboda. Hlasy odpůrců se mu však utišit nepodařilo.

První etapa revitalizace zámeckého parku ve Veselí nad Moravou na jaře přivodila mnoho obyvatelům šok – věděli sice, že kácení je potřebné, jeho rozsah ale všechny zaskočil. K zemi šlo přes tři sta stromů, z toho drtivá většina jehličnanů. Lidem se především nelíbí, že v mnoha případech šlo i o zcela zdravé stromy. Proti druhé etapě kácení, tentokrát v takzvané bažantnici, jež měla začít na podzim, sepsali petici.  

Autor projektu odpůrce nepřesvědčil

Ostrá kritika, místy dokonce křik. Odpůrci kácení, kterých na páteční diskusi dorazilo zhruba třicet, svými argumenty nešetřili. Ozvali se však pět minut po dvanácté – padlé stromy už do parku nikdo z nich nevrátí. Radnici vytýkali, že podobnou veřejnou diskusi měla uspořádat ještě před tím, než do parku nastoupily motorové pily.

Naopak zastánci kácení argumentovali svou odborností. Trvali na svém, že k zemi šly převážně stromy přestárlé nebo nebezpečné. Jejich hlasy ale vyznívaly do prázdna.

„Odborníkům nevěříme. Myslíme si, že tady šlo hlavně o peníze. Sami jsme si ty hromady pokácených stromů prohlídli a nevěříme, že všechny byly skutečně nemocné nebo nějak problematické,“ uvedla jedna z účastnic diskuse Věra Haidlerová. „Jde nám o to, aby se to samé nestalo také s bažantnicí, která stále ještě zůstala oázou přírody,“ doplnila Dana Švehlíková.

Zámecký park ve Veselí nad Moravou
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Malou náplastí je alespoň výsadba dvou stovek mladých stromků, 380 nových keřů a bezmála deseti tisíc trvalek. Příliš pochopení se autor projektu revitalizace Milan Svoboda od odpůrců nedočkal, ani když je parkem osobně provázel.

Druhá etapa se minimálně oddálí

Radnice se sice pokusila o vstřícné gesto, od pokračování revitalizace ale zatím zcela ustoupit nehodlá. „Jsme přesvědčeni o tom, že zámecký park i po kácení zůstává zámeckým parkem a do budoucna bude ještě hezčí než před kácením,“ míní místostarosta Veselí nad Moravou Petr Kolář (ODS).

Tak masivní odpor ale znejistil radnici. Její zástupci přislíbili, že o podobných záležitostech budou s lidmi příště mnohem lépe komunikovat. Už teď je ale zřejmé, že plánované kácení v bažantnici se minimálně oddálí. Město na něj totiž momentálně nemá peníze.