Královna slavila narozeniny, tleskalo se hlavně manželovi

Londýn - Britská královna Alžběta II. dnes v Londýně oficiálně oslavila své 86. narozeniny. Den zrození hlavy monarchie sice kalendářově připadá na 21. duben, oslava se ale tradičně přesouvá na červen. Podle britských novinářů byl však středem pozornosti spíš královnin manžel, který se na veřejnosti objevil poprvé po prodělané chorobě.

Jednadevadesátiletý princ Philip, který se kvůli infekci močového měchýře nemohl zúčastnit nedávných oslav 60. výročí nástupu Alžběty na trůn, se na ceremonii představil v dobré formě. Vévoda z Edingurghu stál po boku jubilantky na balkonu Buckinghamského paláce a s vervou mával tleskajícím davům. 

Hlavní součástí oslavy byla hodinová přehlídka 1 600 vojáků v tradičních uniformách, které královna s manželem přihlížela z proskleného kočáru. Mezi hosty byl i následník trůnu princ Charles se synem princem Williamem a jeho ženou Kate. Oslavám v ulicích londýnského centra přihlížely spolu s nimi tisíce lidí.  

Britští monarchové slaví svá jubilea v některém z červnových víkendů už od poloviny 18. století. Důvod je prostý a pro Londýn příznačný - v metropoli bývá lepší počasí.