Největší výstava o Járovi Cimrmanovi začala v Brně

Brno - Brněnské kulturní centrum Semilasso zaplnily předměty a dokumenty spojené s fiktivním géniem Járou Cimrmanem a pražským divadlem, jež nese jeho jméno. Expozice připomíná 45. výročí vzniku divadla. V Semilasse návštěvníci najdou například kuriózní vynálezy připisované Cimrmanovi, stovky divadelních plakátů, fotografií, kostýmů a rekvizit.

Expozice spojuje několik kolekcí, které v minulých letech vznikly pro různé účely. Organizátoři zaplnili veškeré prostory Semilassa od suterénu přes zákulisí a foyer až po velký sál. Na zahradě Semilassa vyrostla funkční Hospoda Na mýtince, pojmenovaná po známé divadelní hře Divadla Járy Cimrmana.

„Je to naše dosud největší výstava, ve skladech toho moc nezůstalo,“ řekl dnes novinářům spoluzakladatel divadla Zdeněk Svěrák.

Zdeněk Svěrák o výstavě v Brně (zdroj: ČT24)

Samostatná část výstavy připomíná osobnost režiséra Ladislava Smoljaka, jenž v roce 2010 zemřel. „Jako sirotci po Láďovi máme jeden úkol. Není to úkol, abychom pokračovali nějakou novou hrou, novou premiérou. Dohodli jsme se, že završením je v tomto směru České nebe. Naším úkolem je teď udržet to divadlo živé, natočit těch 15 her, o kterých si myslíme, že živé jsou,“ řekl Svěrák.

Členové Divadla Járy Cimrmana prezentují v Semilasse také své mimodivadelní umělecké aktivity. Petr Brukner vystavuje fotografie, Jan Hraběta dřevěné artefakty, Miloň Čepelka své básnické i prozaické knihy. Jaroslav Weigel představuje své grafiky a výtvarné návrhy scén a kostýmů pro cimrmanovské inscenace. Výstava potrvá tři měsíce.

U zrodu fiktivního génia Járy Cimrmana v roce 1966 stáli Jiří Šebánek, Karel Velebný a Zdeněk Svěrák. Z jejich rozhlasové nealkoholické vinárny U Pavouka se posluchači poprvé dozvěděli o velikánovi, jehož jméno předtím nikdo neznal. Zprvu nezávazná mystifikace okolo imaginární postavy se postupně rozrostla do netušených rozměrů. O rok později založené Divadlo Járy Cimrmana se po celou dobu své existence těší nebývalému zájmu diváků. Na repertoáru má dodnes 15 her.

Vydáno pod