Nekonečný souboj beskydských měst a obcí se společností OKD pokračuje

Frenštát pod Radhoštěm - Těžařská společnost OKD žaluje kvůli dolu Frenštát moravskoslezský krajský úřad. Nelíbí se jí rozhodnutí úředníků stavebního odboru, které odmítlo legalizaci staveb v areálu dolu. OKD zároveň žádá přerušení řízení o odstranění sporných staveb. Postup těžařů se nelíbí radnicím z okolí dolu.

Více než 50 staveb v areálu dolu Frenštát má propadlé kolaudační povolení. Když na to vloni upozornila trojanovická radnice, požádali těžaři o jejich dodatečné prodloužení. Frenštátský stavební úřad to zamítl a odvolání OKD pak smetl ze stolu i kraj. Těžaři teď kvůli tomu podali na hejtmanství správní žalobu. Tvrdí, že podle horního zákona se o areál starat musí. „My v něm musíme zajistit bezpečnost, očerpávání důlních vod, odvětrávání a to všechno si vyžaduje důkladnější posouzení,“ tvrdí mluvčí OKD Vladislav Sobol. Frenštátský stavební úřad mezitím znovu zahájil přerušené řízení o odstranění sporných staveb. Minulý týden se na tamní radnici měli sejít všichni jeho účastníci. Na ústní jednání se zástupci těžařů nedostavili a poslali pouze kopii žaloby a žádost o přerušení jednání. Jejich kroky kritizují okolní radnice. „Ředitelé společnosti OKD řekli, že budou respektovat rozhodnutí stavebního úřadu,“ připomíná starosta Trojanovic Jiří Novotný.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

„Nemyslíme si, že by to bylo něco proti tomu, co jsme dříve slibovali a deklarovali,“ oponuje mluvčí OKD Vladislav Sobol. Nejde přitom o první právní spor. Už vloni podaly Trojanovice s Frenštátem trestní oznámení na pracovníky Báňského úřadu a stěžovaly si na úředníky odboru životního prostředí kraje. Důvod? Údajné nadržování těžařům. Zatímco žalobu policie stále šetří, stížnost si už politici s úředníky vyříkali. Řízení o odstranění staveb však i přes žalobu OKD pokračuje. Kdy skončí, bude také záviset na tom, jak s žalobou OKD na kraj naloží soud. Těžaři se totiž mimo jiné domáhají, aby odložil právní moc rozhodnutí o zamítnutí legalizace staveb.